Prijetnja iz beograda

Dodik: Priča o Rezoluciji poprima dramatične obrise. Odluke RS bit će osvješćujuće za Bošnjake u Sarajevu

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik kazao je da sama priča o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici poprima 'dramatične obrise'.

On je naveo da RS 'ne želi nikakvu eskalaciju i nasilje', ali da će njene 'političke odluke biti veoma osvješćujuće za Bošnjake u Sarajevu'.

“Muslimani u Sarajevu pokušavaju da to minimiziraju pričom kako se tu ne spominje narod, a sve što su uradili jeste da se upravo želi, posredno i neposredno, da srpski narod bude moralno diskvalificiran”, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

"U narednih nekoliko intenzivnih godina Bošnjaci će nastojati da pišu u školske programe navodno o tom sjećanju, da to izdignu na sasvim drugi nivo koji je sada prikriven, ali RS prepoznaje da će to biti javno.

Vidjet ćete da će oni odmah nakon toga silnim manifestacijama pokušati da to etabliraju, da kažu da jeste tako”, istakao je Dodik.

On je rekao da je zadovoljan onim što je učinila Srbija i što je RS mogla svojim kapacitetima, da upoznaju svoje prijatelje, mnoge zemlje svijeta sa kojima komuniciraju, o čemu se tu radi.

On je naveo da je rezolucija tema koja je odjednom nametnuta i koja nije ni trebala da bude u javnom odlučivanju, da je to tema koja će u BiH do te mjere zatrovati odnose između Srba i Bošnjaka da će gotovo biti nemoguće graditi nekakve zajedničke politike, niti bilo kakav zajednički način, šta god oni o tome pričali.

“Nakon ove moje izjave opet će reći kako ja zagovaram da to ne može. Ne zagovaram ja, nego vi pokušavate rezolucijom da stavite etiketu mom narodu da je veoma loš, da je na sramnoj strani historije. Ja to ne želim i ne mislim da je to tačno, ne mogu to da prihvatim”, rekao je on.

Dodik je naveo da neće da sarađuje sa onima koji stavljaju 'etiketu srpskom narodu' ili da će 'sarađivati samo onoliko koliko je interes srpskog naroda u RS'.

“Naravno, mi ne želimo nikakvu eskalaciju i nasilje, ali naše političke odluke bit će veoma osvješćujuće za Bošnjake u Sarajevu”, istakao je Dodik.