diže temperaturu

Dodik prijeti iz Pariza: Ako Schmidt interveniše zbog imovine, RS će proglasiti nezavisnost

Informisao sam danas u Parizu francuske senatore da Nijemac Christian Schmidt, koji nema legitimitet i legalitet, pokušava da modelira ustavni poredak u Bosni i Hercegovine, objavio je na mreži X predsjednik RS Milorad Dodik.

"Republika Srpska, ukoliko Schmidt interveniše u vezi sa imovinom, neće imati drugi izbor osim da brani svoj status tako što će proglasiti nezavisnost", poručuje on.

Razgovor sa senatorima

"Razgovarali smo s ljudima koji žele to da čuju, što baš i nije uobičajeno. Zahvalan sam ovoj grupi senatora, koji su iz različitih političkih partija, jer su željeli da čuju o situaciji i imali su određeno mišljenje o tome. Oni će uskoro doći u BiH i tamo će razgovarati sa drugim faktorima.

Mi smo iznijeli svoje vizure i rekli da BiH treba da se vrati na Ustav, da se prestane s intervencionizmom i da se stranci povuku.

Senatore sam informisao o stanju u RS i BiH, ali i na Balkanu, i uvjeren sam da ću ovom posjetom ostvariti željeni efekat", nabodi Dodik.

Moj stav je bio, dodaje, budite objektivni, mi nismo došli ovdje da tražimo navijanje po bilo kom osnovu.

"Iznio sam poznate stavove RS, a to je da je nelegalni Schmidt, u momentu dobijanja pregovaračkog statusa za BiH, ugrozio čitav taj proces i doveo ga do potpunog zastoja i da namjerava da kroz zakon o imovini još više usložni situaciju.

Ne prihvata intervenciju

Neprihvatljiva je intervencija u Izborni zakon BiH i da će to blokirati dalji proces u BiH dok god on to ne povuče ili Parlamentarna skupština ne odbaci", tvrdi Dodik.

RS će, ukoliko se to ne desi, donijeti svoje zakone i nastavit će dalje u skladu s Ustavom i Izbornim zakonom BiH, koji predviđa da CIK sprovodi samo izbore za članove Predsjedništva BiH i Predstavnički dom PS BiH, trdi Dodik.

"Znamo da je Francuska u procesu međunarodnog pregovaranja u vezi sa Schmidtovom namjerom da donese posljednje odluke bila protiv i mi to cijenimo.

To njeno protiv nije bilo dovoljno, jer se radi o drugim velikim zemljama koje su bile za i koje imaju svoje stavove", objavio je Dodik.