Vijesti

Dodik prisustvuje trbini pod sramnim nazivom: Njihova istina o genocidu za nas ne može biti prihvatljiva

Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH danas prisustvuje tribini pod sramnim nazivom “Inzkov zakon- kraj Srpske ili raspad BiH”, koja se održava u Beogradu.

U svom izlaganju na trbini Milorad Dodik je kazao kako je dobro što su se okupili da govore o bitnim temama, jer su upravo te teme bitne za RS i Srbiju.

“BiH je eksperiment međunarodne zajednice i nikada nije bila predmet dogovora o BiH strana, ako se izuzme što je dogovoreno u Dayonu, to je više bilo pod pritiskom trenutka i nije bila volja nijedne od strana u BiH što se nekako može razumjeti za međunarodne sporazume nakon oružanih sukoba da mora doći do određenog pritiska kako bi se došlo do rješenje”, kazao je Dodik.

Navodi kako je Dejtonski sporazum bio nešto što na početku i nisu prihvatili.

“Kasnije smo shvatili da u njemu ima i određenih prednosti koje možemo da koristimo i tako je Republika Srpska bukvalno dobila status države, bez međunarodne stolice u UN-u, ali sa svojim punim i unutrašnjim suverenitetom”, kazao je Milorad Dodik.

Međutim, Dodik ističe kako je, nakon što su oni počeli s primjenom Daytonskog sporazuma, iznenada počelo s dopunama i izmjenama sporazuma.

Dodikovo viđenje visokog predstavnika je ostalo nepromijenjeno te je još jednom napomenuo kako ne postoji visoki predstavnik međunarodne zajednice, ni formalno ni suštinski. Dolazak Christiana Schmidta, rekao je, ne može opisati ni kao karikaturom.

“Čovjek je iz Dubrovnika ušao u BiH, digao ruku i rekao: “Ja sam sada visoki predstavnik” i sada tu izigrava nekog visokog predstavnika koji nema legitimitet.

Upravo je odlukom prethodnog visokog predstavnika Valentina Inzka nametnut zakon o zabrani negiranja genocida koji je naišao na veliko osporavanje predstavnika iz RS-a koje je rezultiralo blokiranje institucija BiH.

Mislim da smo svi malo nasjeli. Oni su i kreirali sadržaj da bi se na međunarodnom planu satanizovali Srbi i da ne bi mogli imati relevantnu odbranu. Malo kome možete objasniti da je priča o negiranju genocida negdje prihvatljiva. Na stranu što vi ne možete prodrijeti sa stanovišta tvrdnje da to nije bio genocid. Institut Rosenthal je rekao da ako je bilo nešto, bio je neki zločin, ali nije bio genocid. Kažu to i najrelevantija imena iz te oblasti. Sve su to jače tvrdnje nego politizovani sud u Haagu koji je odluke donio i prije nego su pokrenuti postupci. Ta njihova istina za nas ne može biti prihvatljiva bez obzira šta oni o tome mislili i koliko god da nas prijetnjama zatvorom i drugim kaznama ućutkaju.

On je dodao kako oni to ne mogu da prihvate i da je to njihovo pravo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare