Politika

Dodik RS naziva državom: Mi smo jedna od najmanje zaduženih zemalja

Nakon održane sjednice Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio kako ostala dva člana Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić, ne žele da prihvate niti jednu njegovu ideju.

Dodao je kako je na sjednici odbijen njegov prijedlog da se Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH udalji iz BiH i da se podnese prijava.

“Džaferović krši ustav. To je svima jasno koji poznaju politički sistem u BiH. Uloga predsjedavajućeg u Predsjedništvu je čišto tehnička podrška. Dakle, mora usaglašavati i kordinirati oko sjednice. Predsjedavajući mora da iznosi jasne stavove. Džaferović je jučer postupio suprotne tome. Oko njegovog učešća na konferenciji nisu bili usaglašeni stavovi i procedura kako treba nije bila provedena. Ukoliko jedna tačka ne dobije konsenzus, znači da ide na anrednu sjednicu”, kazao je Dodik.

Dodao je kako ponašanje Schmidta nije dobro te da krši ustav i zakone.

“Schmidt je prekšrio ustavno-pravni poredak. Moja nije inicijativa nije prošla. Potom, tražio sam na sjednici da se dopuni dnevni red sjednice i da se pristupi incijativi Otvoreni Balkan. Imamo značajne štete jer kasnimo. Da bi danas neko došao da radi iz Makednije, Albanije mora da prođe procedure koje traju i nekoliko mjeseci, a Otvoreni Balkan predviđa da će sve to trajati jedan dan”, dodao je Dodik.

Dodao je kako su Komšić i Džaferović patološki usmjereni prema RS, a onda se potom ponov opočeo hvaliti.

“RS dobro stoji. Imamo veću prosječnu platu nego Federacija BiH. Pokrivenost uvoza i izvoza nam je 80 posto, a u Federaciji BiH nije ni 60 posto. Ukupan dug RS nam je 43 posto, a javni ispod 35 posto. Mi (RS) smo jedna od najmanje zaduženih zemalja. Stalno se pričaju da RS se nešto stalno zadužuje, a sada kada vide da nije tako prosipaju druge priče. Smanjili smo 200 miliona za dug. Radimo sve u interesu ljudi u RS”, kazao je Dodik.

Između ostalog, Milorad Dodik je najavio da više neće podržavati međunarodne sporazume za razvojne projekte u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare