Iz prazne ne puca

Dodik se kao miš krije iza opozicije. Traži alibi za novu blamažu koja mu slijedi sa izborima po Schmidtovim pravilima

Prijedlog predsjednika SNSD-a Milorada Dodika strankama opozicije da ne izlaze na izbore koje je raspisao CIK, a kasniji poziv Nenada Stevandića za sastanak svih stranaka u RS, ustvari je najava kapitulacije režima u RS.

Naime, Dodik je jučer nakon sjednice Predsjedništva svoje stranke kazao kako predlaže strankama u RS da ne izađu na izbore po nametnutim rješenjima visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, već da se radi na tome da izbori budu održani po izbornom zakonu RS.

Odmah nakon toga, nakon 'konsultacija' sa koalicionim partnerima, saopćeno je da vlast poziv sve stranke na sastanak kako bi se odredile o Dodikovom prijedlogu.

Šta je poenta?

S obzirom na to da je Dodik nedavno izjavio da se o ovoj temi mora pričati jer se neće stići završiti sve sa izbornim zakonom RS, na prvu nova izjava Dodika izgleda kao novi zaokret u smislu zaoštravanja i stvaranja paralelnog izbornog sistema.

No, Dodik kaže da mu za to treba 'jedinstvo' i podrška svih partija u RS jer samo tako ima smisla da se provode izbori u RS po posebno (neustavnom) zakonu.

Sudeći prema izjavama opozicionara, teško da će Dodik uspjeti dobiti to 'jedinstvo' i podršku za svoj prijedlog, što je bilo jasno i iz izjava koje je Raport jučer dobio.

A, upravo to i očekuje.

Milorad Dodik zna da ga neće podržati sve stranke opozicije, što mu daje alibi pred izađe pred svoje izvarano glasačko tijelo i kaže da bi on pravio posebne izbore u RS, ali da mu ne da opozicija te da je primoran - radi stabilnosti, političkog trenutka, zavjere zapada, teškog položaja Srba itd - da ispoštuje Schmidta i izađe na CIK-ove izbore.

Da se već i partije iz Dodikove koalicije spremaju za CIK-ove izbore jasno je i iz izjave Jelene Trivić, predsjednice Narodnog fronta.

Ona je jučer za Raport izjavila kako ima informacije da NPS Darka Banjca skuplja potpise za izlazak na izbore, s obzirom na to da su ovo i za njih prvi lokalni izbori, "tako da ovaj poziv smatram krajnje licemjernim".

Dakle, Dodik ustvari svoj poraz pokušava sakriti iza opozicije te tako umanjiti sebi štetu za novu laž i podvalu kojom je zamajavio svoj narod.