posjete i sastanci

Dodik se sastao sa Orbanom i Lavrovom, pa zakukao: Bošnjaci su napravili veliku štetu

Predsjednik manjeg bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik, na sastanku sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, rekao je da su "reafirmisali projekte izgrdnje gasovoda".

"Obavijestili smo Lavrova da se realizuju neki projekti, koji su prethodno dogovoreni, jedan od tih projekata je izgradnja srpsko-ruskog hrama u Banjaluci. Lavrov je za to zainteresovan, jer je jednom prilikom prisustvovao lokaciji, na kojoj se gradi hram. Rekao sam da očekujemo da će se prva zvona tog hrama osveštati do kraja godine - dodaje Dodik.

Dodik je naveo, da su razgovorali i o sveukupnoj situaciji u svijetu.

"Mislim da više niko ne računa na konzistentnost Zapada i Amerike, jer su obilježja te politike dupli aršini - navodi Dodik.

Kako on navodi, ono što je ključno o odnosima Rusije i Zapada, jeste da Zapad nije poštovao dogovor, misleći na dogovor iz Minska.

"Rusi su jedno jasno rekli, da žele da ostanu u tom dogovoru, kada su vidjeli da su prevareni, odlučili su da brane svoje stavove - ističe Dodik.

Dodao je dodao da je na sastanku bilo riječi i o privrednoj saradnji, odnosno da se pokrene priča o izgradnji gasovoda.

"Moraćemo naći način da to riješimo, da je to realizovano ranije, imali bi veći priliv stranih investicija. Mislim da su nam tu Bošnjaci napravili veliku štetu. Ta ozbiljna prilika, urušena je od strane Bošnjaka i Sarajeva, to treba da se zna - naglasio je Dodik.

Dodik je ovom prilikom istakao da se Lavrovu zahvalio na posjeti Rusiji, sastanku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i na dobijanju ordena.

Dodik je prethodno komentarisao sastanak sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, te je istakao da su razgovarali o raznim projektima u Srpskoj, prije svega o izgradnji auto-puta, te da je Erdogan veoma zainteresovan da dođe do izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Antaliji na Diplomatskom forumu sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Istakao je da su razgovarali o zajedničkim projektima u RS.

"Konstatovali smo da se dobro realizuju. Takođe je bilo riječi i o narednoj posjeti premijera Orbana Banjaluci - naveo je Dodik u objavi na mreži X.