detalji sa sastanka

Dodik sinoć od partnera tražio da se krene u izmjene Schmidtovog izbornog zakona čime bi ga faktički priznao

Turoban sastanak lidera vladajućih stranaka na državnom nivou nije donio ništa novo osim novih uvjetovanja od strane Milorada Dodika.

Naime, nakon što su sinoć svi bezvoljno stigli na sastanak u Parlament BiH bilo je jasno da dogovora neće biti, a posebno jer je sam Dodik prije sastanka izjavio da ne zna što se ide.

No, sinoć je ipak imao neke zahtjeve, kao što je smjena ambasadora BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije.

Ipak, zanimljivo je da je Dodik, prema informacijama Raporta, imao i prijedlog za partnere - usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH odnosno nametnutih odluka visokog predstavnika u BiH.

Kako nam je rečeno, Dodiku je najveći proble CIK - pa je partnerima predložio da se izmjeni Schmidtov zakon kako bi se mogao promijeniti sastav CIK-a.

Međutim, članovi Trojke su mu kazali da se taj zakon može mijenjati, ali da bi to značilo i prihvatanje Schmidtovih izmjena u Parlamentu, na šta je Dodik šutio.

Očito je da Dodik traži izlaznu strategiju iz živog blata u koje se sam uvalio pričom o tome da ne želi izaći na izbore po novim, nametnutim pravilima.

Podsjetimo, Dodik je prvo najavio da će RS organizirati izbore po svom zakonu, da bi prije nekoliko dana ipak kazao da to neće stići pa da će razmotriti da izađu na izbore koje je CIK raspisao.

Zanimljivo je bilo i na kraju sastanka. Naime, Dodik je tražio od partnera da RS dobije poziciju glavnog pregovarača sa EU, ali mu je postavljeno pitanje - šta će mu ako je i sam rekao da nema više pregovora i razgovora ukoliko se usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici? Nije imao odgovor.