Politika

Počeo sastanak Dodika i Čovića u Mostaru

Predstavnici HDZ-a BiH i SNSD-a, predvođena predsjednicima stranaka Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, započeli su sastanak u Mostaru. Dakle, počeo je sastanak Dodika i Čovića kojem prisustvuje i članica Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija.

Kako je ranije najavljeno tema sastanka Dodika i Čovića te stranačkih predstavnika SNDS-a i HDZ-a BiH je formiranje vlasti na razini BiH.

Međutim postavlja se pitanje koliko će uspjeti dogovoriti se za formiranje vlasti. Ukoliko uzmemo u obzir da je Dodik ranije naglasio kako se "zajedničke strukture vlasti na razini BiH ne formiraju jednostavno".

Ali i da će HDZ i SNSD nastupiti zajedno. Dodao je kako će o svemu odlučivati blok Hrvata i Srba.

Prethodno su radne skupine stranaka 'Osmorke' i HDZ-a usuglasile programske ciljeve za formiranje vlasti za mandatni period 2022. - 2026. godina.

Čović je već ranije govorio kako stranke SDS i PDP, koje su opozicija u Republici Srpskoj, prolaze kroz turbulentan period. Naglasio je i da će razgovarati s onim strankama koje imaju legitimitet naroda kojega predstavljaju i koji ih je birao.

Čović je najavio da se u subotu privodi kraju usaglašavanja sporazuma bošnjačkih stranaka i stranaka HNS-a kroz razmjenu elektronskih podataka. Ponovio je da koalicija sa DF-om ne dolazi u obzir.

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je u Gradišci da je formiranje vlasti na nivou BiH uvijek nepoznanica i komplikovan proces koji zahtijeva dodatno vrijeme.

“SNSD je započeo određene razgovore, imaćemo ih i u subotu sa HDZ-om. Nakon toga opet jednu seriju razgovora, da bismo vidjeli na koji način i kojom dinamikom je moguće formirati vlast na nivou BiH. Postoje naši interesi za određene stvari i oblasti. Nastojat ćemo to u pregovorima postići”, rekla je Cvijanovićeva.

Foto: Fena
Foto: Fena
Foto: Fena
Foto: Fena