negator genocida

Dodik: Tražili smo od Memorijalnog centra u Potočarima da položimo vijence. Nismo dobili odgovor

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će u četvrtak, 23. maja sjednica Vlade biti održana u Bratuncu gdje će položiti vijence srpskim žrtvama iz rata.

"Također, tražili smo od Memorijalnog centra u Potočarima da dođemo u Srebrenicu i da položimo vijence žrtvama. Još nismo dobili zvaničan odgovor. Podsjećam da sam već bio u Potočarima i da sam položio vijence i ponavljam da je ono što se desilo u Srebrenici bila ozbiljna greška tadašnjeg rukovodstva. S druge strane, bošnjački političari nikad nisu odali počast žrtvama Srbima", rekao je danas Dodik.

Onda je opet negirao genocid.

""Ovo nije provokacija, nego odnos prema žrtvama. Ne prihvatamo da je bio genocid i postavlja se pitanje kako pojedinac može počiniti genocid. Naučni autoriteti tvrde da nije bio genocid i ne možemo da ignorišemo izraelske stručnjake u tome", rekao je Dodik.

U četvrtak se inače na Generalnoj skupštini UN-a glasa o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, protiv koje se Dodik zajedno sa rukovodstvom Srbije bori. Dodik tako posljednjih dana intenzivno negira genocid koji se desio u Srebrenici ističući da će Rezolucije paralizirati BiH i da će RS imati odgovor koji će 'osvijestiti Bošnjake u Sarajevu'.