Politika

Dodik u Antaliji: RS će nastaviti sa svojom politikom i neće podleći histeriji iz Brisela

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prvog dana Diplomatskog foruma u Antaliji sastao se sa Miroslavom Lajčakom, izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine gdje su razgovarali o situaciji u BiH, ali i o stanju u Ukrajini.

“RS je neutralna po pitanju Ukrajine i ostajemo pri tome. Imamo apsolutno pozitivan stav prema ukrajinskom narodu, žao nam je zbog stradanja, ali isto tako mislimo da je ovaj sukob rezultat globalnog previranja, koje se dodiruje u Ukrajini između Zapada, NATO-a i jedne odbrambene pozicije, koju sama Rusija ima, i to svi vide. Ukrajina je tu više kolateralna šteta”, rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je istakao da je, osim o refleksima krize na ekonomiju sa Lajčakom razgovarao i o političkim temama u BiH i na Balkanu.

“Ovo je bila prilika da mu objasnim neke naše stavove. Јedan histerični pristup koji briselska administracija ima prema BiH u nastojanju da prikaže sve crno bijelim. Oni i naše nastojanje da se ponašamo u skladu sa Ustavom u suštini proglašavaju antiustavnim. Moja uloga je bila da objasnim da to nije tako. Ono što mi radimo je sve potkrijepljeno ustavnom pozicijom. Mi ćemo nastaviti sa tom politikom i nećemo podleći toj jednoj opštoj histeriji, koja je i sad zbog sukoba u Ukrajini”, poručio je Dodik.

Dodik je Lajčaku rekao ponovio da RS ne priznaje Christiana Schmidta kao visokog predstavnika, jer nije imenovan u skladu sa procedurama.

Protokolom je planiran radni doručak Dodika sa predsjednikom Turske Recepom Tayyiipom Erdoganom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare