predsjednik bh entiteta

Dodik u Begradu: RS je prema svim parametrima država. Samo nam jedno fali

SAD smatraju da javna imovina pripada BiH, ali...

RS je prema svim parametrima država, nemamo samo stolicu u Ujedinjenim nacijama, oglasio se predsjednik pomenutoog bh. entiteta Milorad Dodik na društvenim mrežama i ponovio po ko zna koji put lični stav.

"Obraćajući se na prijemu u Beogradu povodom Dana i Ustava RS, podsjetio sam da je u teškim okolnostima konstituisana RS, koja nije bila hir tog trenutka, već historijski zadatak. Poučeni time da samo gdje imamo državu, imamo i slobodu. Gdje je Srbi danas nemaju, oni žive veoma teško, građani su drugog reda. RS nije dala da se ponove Jasenovac, Prebilovci, Jadovno i Drakulić", poručio je Dodik.

Smatra da je visoku cijenu platilo tadašnje političko i vojno rukovodstvo RS, koje danas tamnuje u zapadnim kazamatima.

"Samo mjesec i nešto od svog konstituisanja dobili smo svoj Ustav, a mnogo veće države taj put prolazile su godinama. Preko 30.000 naših života otišlo je za slobodu koja se zove RS. Neki su svoj dom pronašli u Srbiji, širom svijeta, ali gdje god odemo po bijelom svijetu, stiže nam poruka: 'Čuvajte nam RS'. I čuvaćemo je kao zjenicu oka svoga. Bili smo organizovana država u ratu, imali smo svoju vojsku, svoju skupštinu. Prihvatili smo dejtonsko uređenje, ali uporno, kako tada, tako i danas, žele da nas razvlaste. Najviše su Dejton kršili upravo oni koji su ga garantovali", cijeni predsjednik RS.

Kaže da RS ne prihvata nametanja i Christian Schmidt danas pokušava da bude hrabar.

"Nećemo propustiti priliku da damo odgovor na neka pitanja. Mi ne prihvatamo bilo kakva nametanja, a on neka proba, vidjet će naš odgovor", jasno je poručio.

SAD smatraju da javna imovina pripada BiH, dodaje, "ali to nije tako. Jasno to piše, sve ono što izričito ne piše da je u vlasništvu BiH, pripada entitetima. Mi kažemo da smo spremni da budemo dio mira na ovom prostoru, ali da nismo spremni da izgubimo RS i da to mirno gledamo. Suđenje Petru Kočiću prije 100 godina i danas meni potpuno je isto. Nikakve razlike tu nema. BiH je za nas moranje".