Politika

Dodik: Volio bih da se Vučić nije sastao sa Schmidtom. Ja neću, ne želim mu dati legitimitet

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na današnjem sastanku u Beogradu dogovarao operativna pitanja o raspisivanju konkursa za izradu idejnog projekta spomen kompleksa u Donjoj Gradini i da na bazi toga krene realizacija.

“Potvrdili smo da je Srbija spremna da uloži 80 odsto sredstava, a Republika Srpska bi trebala 20 odsto. Što se tiče Republike Srpske, mojih konsultacija sa rukovodstvom Republike Srpske i svih nas koji tamo radimo, apsolutno mi ćemo to obezbijediti. To su sredstva u nekoliko godina”, pojasnio je Dodik.

On je rekao da bi u Donjoj Gradini trebalo da bude izgrađen centar koji će uokviriti ono što je “tradicionalni prikaz stradanja na tom području”, ali isto tako i u najsavremenijoj 3D izvedbi, što traži kompanije koje mogu to da urade.

PROČITAJTE  Schmidt: Nisam ovdje da bi se svidio političarima. Sada samo posmatram stvari u BiH

Dodai je da je sa Vučićem razgovarao i tome na koji način obezbijediti da to bude “mjesto koje će za sve Srbe, gdje god žive, biti mjesto dolaska i upoznavanja sa tragedijom našeg naroda”.

Dodik je rekao da su druge teme razgovora bile vezane za ukupnu političku sitauciju.

“Razgovarali smo i o posjeti Christiana Schmidta Beogradu i razgovoru koji je predsjednik Srbije imao sa njim. Predsjednik Vučić zna moje mišljenje da je Schmidt nelegitiman i da bih volio da to tog sastanka nije došlo”, rekao je Dodik.

On je dodao da je nakon toga u Sarajevu bilo špekulacija o tom sastanku “i kod nekih naših ljudi”.

“Schmidt je nelegalan. On nije visoki predstavnik i nema potrebe da se u tom njegovom svojstvu srećem sa njim i ne želim da mu dam legitimitet”, rekao je Dodik.

PROČITAJTE  Izetbegović: Platu će svi primiti početkom oktobra. Imamo još 45 dana da to riješimo

Prema njegovim riječima, tema razgovora je bila i sutrašnja posjeta njemačkog kancelara Angele Merkel Srbiji.

“Razgovarali smo i o manifestacijama povodom zajedničkog praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da će u Banjoj 14. septembra biti organizovana akademija tim povodom, a dan kasnije i u Beogradu, s tim što će 15. septembra zasjedati Narodna skupština Srpske koja će donijeti zakon o zaštiti ćirilice, a isto to će učiniti i Skupština Srbije.

Dodik je naveo da bi sa predsjednikom Vučićem trebalo da se vidi u narednom periodu u Brčkom, gdje je zajedničkim sredstvima Vlade Srbije i Republike Srpske izgrađen vrtić koji nosi naziv Beograd.Povezani postovi: