predsjednik rs se naljutio

Dodika pogodio Bećirovićev govor pred Vijećem sigurnosti UN-a: Lažima je nadmašio sam sebe


Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je Denis Bećirović lažima nadmašio sam sebe danas pred Vijećem sigurnosti UN-a, a najprije tvrdeći da govori u ime BiH, što je laž.

"Ne postoji odluka Predsjedništva prema kojoj Bećirović može da govori u ime BiH. On je danas govorio u ime Bošnjaka i to onih koji su ga birali. Svaka tvrdnja koju je danas iznio je tačna koliko i ta da govori u ime BiH", istakao je Dodik.

On je naglasio da će ostati zapisano da je legalno birani član Predsjedništva BiH molio Vijeće sigurnosti UN-a da se ne ukida kolonijalna uprava u BiH, a čovjeka bez legaliteta i legitimiteta označio kao jedinog ovlaštenog da govori pred Vijećem sigurnosti UN-a.

"Niko iz RS ne može toliko da poništi BiH jednim potezom koliko je to učinio Bećirović danas. Laži koje je iznio na račun RS, posebno one o ugrožavanju mira, kontinuitet su Bećirovićeve, ali i bošnjačke politike, koja se svodi na fabrikovanje laži o RS i Srbima", je predsjednik Srpske.

On je rekao da je suludo otići pred Savjet bezbjednosti UN da bi se žalio na stranu potpisnicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, što Republika Srpska jeste u svim njegovim aneksima, a onda tu istu potpisnicu optuživati da napada Dejtonski sporazum.

Kada je riječ o Bećirovićevim optužbama na račun Srbije, Dodik je naveo da negirati da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma je, također, negiranje tog sporazuma, za šta uporno on optužuje RS.