presušila pipa

Dodika sankcije udaraju tamo gdje najviše boli. Milione je izvlačio iz budžeta preko mreže firmi

Novi paket američkih sankcija koje su usmjerene na porodicu Dodiku još jednom su pokazale da američka administracija ima jasan plan - finansijski uništiti Milorada Dodika.

Nakon što je na crnu listu stavljen iz političkih razloga, ugrožavanja Dejtona, neustavnih poteza (zbog čega su i njegovi najbliži saradnici sankcionriani), sad je na red došlo ono što najviše boli - novac.

Sankcije su prvo pogodile privatne firme koje su u vlasništvu djece Milorada Dodika - Gorice i Igora Dodika.

Onda su sankcionirane firme koje su sarađivale s njim poput ATV-a koji je širio kimjongunovsku propagandu.

Potom su banke primorane da ukinu bankovne račune ne samo firmama nego i lične račune Dodika i njegovih saradnika, kako bi ih se onemogućilo da primaju plaću.

U novom talasu sankcija na udaru su se našle firme iza kojih je stajao Igor Dodika, a čiji je zadatak bio da iz budžeta izvlače milione maraka kojima će se puniti džepovi porodice Dodik.

Tako se popis sankcija produžio za čak sedam kompanija koje su kadrovi SNSD-a redovno uglavljivali u sve moguće tendere, prilagođavali propise kako bi upravo one dobile posao, a dokaz je djelovanje Staše Košarca o čemu smo već pisali.

Dodik je napravio sistem u kojem on kao šef vladajuće političke partije postavlja ljude na važne funkcije, a oni uslugu vraćaju tako što poslove namještaju kompanijama koje su povezane s njegovim sinom Igorom.

Američko ministarstvo finansija je navelo da su neke od firmi izvlačile milione KM na offshore račune porodice Dodik.

Ovim je zadat ogroman udarac finansijsko-koruptivnoj mreži Milorada Dodika preko koje je punio svoje džepove te održavao se na vlasti.

Uskoro će se sve sankcionirane firme naći u problemu da neće imati račune u banci, a neće moći dobivati poslove u BiH niti u inostranstvu. Izvor koji je obilato pojio Dodika parama, sad će vrlo brzo da presuši.