Raport razotkriva

Dodikov advokat Bubić se 10 dana nakon podizanja optužnice obraćao Ustavnom sudu BiH, iako njegov ‘najvažniji’ klijent taj sud ne priznaje

Goran Bubić,advokat Milorada Dodika javno brani ukaz o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u RS koji je donio Dodik, a za drugog klijenta Bubić podnosi apelaciju upravo Ustavnom sudu BiH

Goran Bubić, advokat iz Banje Luke koji pred Sudom BiH brani Milorada Dodika između ostalog i od optužbi da je 7. jula 2023. godine donio Ukaz, o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u entitetu RS uprkos tome što je visoki predstavnik Christian Schmidt 1. jula 2023. poništio taj zakon , itekako poštuje i priznaje Ustavni sud BiH, iako u javnosti gorljivo brani postupak svog klijenta i govori ono što je milo Dodikovim ušima.

Naime, Raport je uvidom u Odluku Ustavnog suda BiH o dopustivosti i meritumu u predmetu Nenad Dušanić, uočio da je apelaciju u ovom slučaju podnio upravo advokat Goran Bubić čije ime Sud navodi kao advokata apelanta.

Kontradiktorni stavovi

Iz ove odluke je vidljivo da je Bubić apelaciju Ustavnom sudu BiH u slučaju drugog klijenta podnio 24. augusta 2023.godine, znači 10 dana nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika čiji je on advokat i iz perioda prije potvrđivanja optužnice.

I dok je Bubić za medije govorio da nema ništa sporno u Dodikovim ukazima objavljenim u Službenom glasniku RS-a od kojih se jedan odnosi i na to da se odluke Ustavnog suda BiH neće objavljivati i provoditi u entitetu RS, on sam se obraćao istom tom sudu i čekao odluku od tog Suda, iako je njegov „najvažniji“ klijent Milorad Dodik i predsjednik RS donio ukaz o tome da se odluke Ustavnog suda ne priznaju u manjem bh. entitetu!

Zanimljivo je da je Bubić kao advokat Nenada Dušanića, apelaciju Ustavnom sudu BiH u augustu prošle godine podnio protiv Rješenja Vrhovnog suda Republike Srpske i Rješenja Okružnog suda u Banjoj Luci – Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Faksimil dijela Odluke Ustavnog suda BiH iz koje se vidi da je Bubić podnio apelaciju za Dušanića

Bubić je pred Ustavnim sudom BiH u apelaciji osporavao rješenje pravosudnih institucija RS-a o određivanju pritvora Dušaniću, kao i odbijanje njegove žalbe na to rješenje, no Ustavni sud BiH je odlučio da je apelacija neosnovana.

Sudar politike s kodeksima, etikom i licemjerjem

Inače, Dušanić je bivši direktor šumskog gazdinstva „Borja“ Teslić optužen za primanje mita na toj poziciji na koju ga je imenovao SNSD, a kada je uhvaćen u primanju novca, SNSD ga se odrekao i isključio iz stranke.

No, to za advokata Gorana Bubića nije bila smetnja, pa u slučaju šefa SNSD-a „vrti ploču“ o pravu da se odluke Ustavnog suda BiH ne provode u RS-u, a u slučaju bivšeg SNSD-ovca Dušanića advokat Bubić je pokazao da uprkos stavu i odlukama „velikog vožda“ priznaje Ustavni sud BiH i njegove odluke, što i jeste jedini ustavni i zakoniti stav.

Ne sporeći pravo advokatima da za novac brane svoje klijente pravnim sredstvima, ipak se mora primijetiti i spočitati im da često podržavaju i politički narativ svojih branjenika, što je Bubić u slučaju Dodika bezbroj puta pokazao proteklih mjeseci izlazeći iz okvira etiččkih kodeksa advokatskog poziva.

Ali, činjenica da je Bubić istovremeno poduzimao korake koji podrazumijevaju da je za njega Ustavni sud BiH najviša sudska instanca u slučaju drugog klijenta, a da je to u javnosti prešutio ipak se može nazvati licemjerstvom.