Bubić u šoku

Dodikov advokat u nevjerici: Ovo je neprihvatljiva brzina, prosto je nevjerovatno šta su uradili

Nakon što je zakazan glavni pretres u procesu protiv predsjednika entiteta RS Milorada Dodika oglasio se i njegov advokat Goran Bubić.

Glavni pretres održat će se pred Sudom BiH 22. novembra, a proces će voditi sudija Mirsad Strika.

Za Bubića je sve to nevjerovatno.

"Zakazivanje glavnog pretresa u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske predstavlja nevjerovatno ubrzanje krivičnog postpuka, koje u osnovi nema ni uporište u zakonu", rekao je on za RTRS.

On kaže da neki procesi traju godinama, a da je u ovom slučaju primjetna nevjerovatna brzina.

"Znamo za jedan broj postupaka, koji traju godinama, a ovdje imamo situaciju gdje je glavni pretres zakazan jednom očigledno neprihvatljivom brzinom", kaže Bubić.

Dodaje, da ovo samo potvrđuje i dosadašnji tok postupka.

"Imali smo imali situaciju da uopšte nije razjašnjena tvrdnja odbrane o nelegitimnosti Christiana Schmidta niti mogućnosti da OHR donosi zakone. Prethodno se Tužilaštvo BiH pozivalo na stavove bonskih zaključaka, umjesto na Ustav BiH. Isto tako u pogledu na Christiana Schmidta, pozivali su se na službenu stranu OHR, što je nevjerovatno", smatra Bubić.

Navodi da se Tužilaštvo BiH poziva na službenu stranicu, umjesto na validan akt, što je nedopustivo.

"Možemo očekivati da sud kaže da se to razjasni u žalbenom postupku, zato nije ni slučajno da javnost u RS ne izražava nikakvo poštovanje prema Sudu BiH, uopšteno zbog odnosa pravosuđa prema Ustavu BiH. Ovakvo ponašanje ugrožava suverenitet BiH", naglasio je Bubić.