Reakcija nakon sankcija

Dodikov pomoćnik Okuka nakon sankcija SAD: Čast mi je biti na ‘crnoj listi’ koju predvodi Dodik

Uvijek sam bio ponosan što sam dio ekipe Milorada Dodika, rekao je

Ministarstvo finansija SAD-a uvelo je danas sankcije Dodikovim pomoćnicima, a razlog su aktivnosti povodom obilježavanja neustavnog "Dana RS" te zbog narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Savjetnik predsjednika RS Branislav Okuka izjavio je Srni da je počastvovan činjenicom da mu je američko Ministarstvo finansija uvele sankcije i da je za njega velika stvar biti u timu ljudi sa američke "crne liste" koji predvodi Milorad Dodik.

"Uvijek sam bio ponosan što sam dio ekipe Milorada Dodika, a danas posebno jer mi je ukazana čast da se i moje ime nalazi na 'crnoj listi' SAD. Velika mi je čast da sam sankcionisan kao jedan od učesnika u organizaciji obilježavanja 9. januara, Dana Republike, koji je ove godine bio najveličanstveniji i najspektakularniji, a obećavam da će naredni 9. januar biti još bolji", izjavio je Okuka.

Okuka je rekao da ga raduje i činjenica da su i skupovi "Granica postoji", čiji je jedan od organizatora, izazvali veliku pažnju SAD "jer su okupljanja naroda jasno pokazali njihovu volju i želju da sačuvaju i odbrane Republiku Srpsku od kaubojskog ponašanja, antidejtonskog i antiustavnog djelovanja lažnih visokih predstavnika i takozvanih diplomata".

"Ove sankcije su samo dokaz da sam na pravoj strani zajedno sa svojim narodom, kojeg predvodi predsjednik Dodik, i još više sam spreman da sa svim svojim prijateljima i saradnicima branimo Srpsku od ataka bjelosvjetskih mešetara", izjavio je Okuka.

Branislav Okuka bio je duboko uključen u planiranje i realizaciju obilježavanja Dana RS, te odgovoran za povećanje prisustva na proslavama. Okuka je izvorno pripadao neformalnoj grupi utjecajnih Dodikovih savjetnika koji su gajili simpatije prema srpskom nacionalizmu i Rusiji, koji su podržavali neovisnost RS i fokusirali se na pripremu planova za prenos nadležnosti sa državnog nivoa BiH na institucije RS. Dodik i Okuka su zajedno planirali strategije jednodnevnog povlačenja zvaničnika iz reda bosanskih Srba iz svih državnih institucija BiH. Okuka i grupa Dodikovih saveznika takođe su planirali otpor svakom pokušaju vlasti BiH da uhapse Dodika u slučaju osuđujuće presude. Uz to, Okuka je bio glavni organizator protesta pod nazivom “Granica postoji” koji su održani u jesen 2023. uz međuentitetsku liniju razgraničenja u BiH, i autor je spiskova zvaničnika iz reda bosanskih Srba koji su stekli ličnu korist zahvaljujući povezanosti sa Dodikovom strankom, Savezom nezavisnih socijal-demokrata, kako bi učestvovali na narednim protestima.

Okuka je uvršten na listu sankcionisanih lica u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer je djelovao ili navodno djelovao za i u ime, direktno ili indirektno, Dodika, navedeno je u odluci Ministarstva finansija SAD (OFAC).