trla baba lan

Dodikov režim danas potpisuje kapitulaciju pred Schmidtom i CIK-om

"Opozicija je prihvatila podaništvo Schmidtu i političkom Sarajevu", zakukao je Dodik
Dodik pismo Schmidt OHR

Pozicija, pozor, start, pripremao se predsjednik RS Milorad Dodik još od onog dana kada je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine raspisala lokalne izbore u našoj zemlji i zakazala ih za 6. oktobar. Iako mu je namjera bila da odigra predstavu za svoje birače i potencijalne glasače, do starta nije stigao, niti se pomakao s pozicije.

Bojkot izbora kojim se htio pohvaliti, zajedno s ostalim vladajućim partijama iz RS, izazvan je tobože sabotažom Izbornog zakona RS, koji je usvojen u NSRS, a zapeo na Vijeću naroda RS ulaganjem veta Bošnjaka.

S druge strane, još u NSRS, prilikom usvajanja, opozicija nije bila baš rada da digne dva prsta za ovaj zakon.

Dodik okasnio

Čak je išla dotle da je opozicionar RS Nebojša Vukanović vikao glasno na sjednici: "Hajde, Srbende, usvojite zakon", pa poslije objasnio za Raport da je još tad znao da je to prazna priča i da ih je izazivao da baš to urade.

Da je htio, Dodik je davno mogao uticati da to da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ne nametne tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, sarađujući na državnom nivou, a i s Izbornim zakonom RS je svjesno okasnio znajući da nema vremena da stupi na snagu.

I šta sad? Naravno, opozicija je kriva i minira jedinstvo RS.

Dodik je za jučer zakazao sastanak pozicije i opozicije RS s pričom da bojkotiraju (Schmidtove) lokalne izbore iako je danima prije opozicija kategorički to odbila poručivši da ne želi s Dodikom "tikve saditi".

Zasjeli vladajući RS

Sastanku su prisustvovali samo vladajući RS, predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, Demosa Nedeljko Čubrilović, te predstavnici Socijalističke partije Srđan Todorović, SPS-a Maksim Skoko, te stranaka vladajuće većine koje imaju odbornike u lokalnim skupštinama.

"Opozicija je prihvatila podaništvo Schmidtu i političkom Sarajevu", arlauknuo je Dodik zajedno s bratijom i za danas opet zakazao sastanak na kojem će biti donijeta odluka šta će biti sa sudbinom RS, kako to Dodik vidi, jer je prethodno izjavio da će ako opozicija ne dođe na sastanak, koja je, je li, to u startu odbila, morati podnijeti žrtvu za srpski narod, jer će, u suprotnom, upasti u ruke 'nesposobne opozicije.

S tim u vezi i Stevandić je nedavno izjavio da je spreman da proguta krokodila da spasi bilo šta u RS.

Onda je krokodil nestao s menija, pa je danas gutanje knedli sve izvjesnije.

Kazao je da "ukoliko budemo čekali stupanje na snagu Izbornog zakona RS, moramo da odgodimo izbore, a opozicija je taj potez odmah minirala odlučivši da izađe na izbore po zakonu koji je nametnuo Christian Schmidt".

Ne samo da će Dodik i njegova kamarila danas potpisati kapitulaciju, ne samo da će prihvatiti "podaništvo Schmidtu i političkom Sarajevu", za šta je optužio opoziciju, nego će činom izlaska na lokalne izbore po CIK-ovim pravilima priznati "stranog turistu u Sarajevu".

A šta misle o tome njihovi birači, odgovor će dobiti 6. oktobra godine koja je u toku.