Politika

Dodikov savjetnik tvrdi da su Bošnjaci izveli državni udar

Savjetnik člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da su Dejtonski sporazum i Ustav BiH u potpunosti porušeni, jer je ambasador BiH u UN-u Sven Alakaj odbio da Vijeću sigurnosti proslijedi notu predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, što je eklatantan primjer državnog udara.

“Zamislite da ambasador Srbije u UN odbije da proslijedi notu predsjednika Vlade Srbije ili predsjednika Srbije, ili da ambasador Njemačke odbije da proslijedi notu kancelara. To bi se, naravno, smatralo državnim udarom i to bi bila automatska smjena”, rekao je Kovačević.

On je kazao da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović otišao u New York bez usaglašene izjave u Predsjedništvu BiH, a da je “nesrećni lažni car Schmidt mali” tamo rekao da je “poštovanje i insistiranje na izvornom Dejtonu kršenje Ustava BiH”.

“To je isto kao da vam je neko rekao da je poštovanje Svetog pisma, odnosno Biblije, kršenje hrišćanske religije”, rekao je Kovačević za Televiziju Pink.

On je dalje kazao da će RS nastaviti da insistira da se poštuje Ustav BiH onakav kakav je zapisan i da se poštuje Dejtonski sporazum.

“Republika Srpska u tom smislu nastavlja da se bori za ustavni poredak BiH, za ona ustavom garantovana prava koja su joj pod silom oteta, za onu autonomiju koja joj prema Ustavu pripada i slobodnu Republiku Srpsku u dejtonskoj BiH. Nikakvi strani mešatari nas u tom neće spriječiti. Želimo saradnju sa svima, ali uz poštovanje Ustava, a ne da nam neko kaže da je poštovanje Ustava kršenje Ustava”, rekao je Kovačević.

Govoreći o mogućnosti da lideru SNSD-a Miloradu Dodiku bude zabranjeno da se kandiduje na predstojećim izborima, Kovačević je rekao da Dodik pobjeđuje već u deset izbornih ciklusa jer radi u interesu građana RS i građani to prepoznaju.

“Niko nema pravo da Dodika ili bilo koga drugog ukloni i zabrani mu da se kandiduje, pogotovo što se on zalaže za poštovanje Ustava u zemlji gdje je izabran kao demokratski predstavnik naroda”, rekao je Kovačević.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare