analiza

Dodikov šou jučer je propao. Ponašao se kao prvačić koji se već prvi dan u školi duri i najradije bi pobjegao kući

Evidentno je bilo posmatrajući jučer Dodika da se on prvi put nije mogao ponašati onako kako je on želio
Dodik na ročištu

Sutkinju Suda BiH Jasminu Ćosić-Dedović, u obavljanju njenog posla, danas nije omelo bahato, drsko i nepristojno ponašanje Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska koji se jučer zajedno s v.d. direktora Službenog glasnika RS Milošem Lukićem pojavio na ročištu o izjašnjenju o krivici u Sudu BiH.

Podsjećamo, prema optužnici Tužilaštva BiH koju je ranije potvrdio Sud BiH, Dodiku i Lukiću na teret se stavlja krivično djelo neprimjenjivanja i neprovedbe odluka visokog predstavnika u BiH.

Dodik je bijes zbog činjenice da je ipak došao pred državni, Sud Bosne Hercegovine kojeg uporno negira, i da je sjeo na optuženičku klupu pokušao umanjiti na način da ne ustane na poziv sutkinje Ćosić-Dedović, te da odbije odgovarati na pitanja poput onih da potvrdi navode iz optužnice o imenima roditelja, kada je rođen, odnosno da kaže sve podatke o identitetu.

Dodik se ponašao poput "uvrijeđene mlade", jer mu nije uspjelo da kaže sve što je naumio, a to mu nije dozvolila sutkinja Jasmina Ćosić-Dedović, jasno i njemu i njegovom advokatu citiravši odredbe Zakona o krivičnom postupku koji jasno propisuje da se optuženi na ročištu o izjašnjenju krivice izjašnjava isključivo o tome je li ili nije kriv.

Sutkinja Ćosić-Dedović nije se dala isprovocirati nakon "predstave" koju je pripremio Dodik, te se isključivo držala propisanih zakonskih odredbi u slučajevima kada se neko ponaša kao što se jučer ponašao Dodik.

No, evidentno je bilo posmatrajući jučer Dodika da se on prvi put nije mogao ponašati onako kako je on želio. Djelovao je ljutito što ništa više u pokušaju da jučer kaže sve što želi u Sudu BiH nije mogao učiniti ni njegov advokat.

Jednostavno, Dodik je izgledao kao prvačić prvog dana u školskoj klupi koji se "duri" i najradije bi pobjegao kući u okrilje doma, ali zakon nalaže da je osnovno obrazovanje obavezno, pa učenik ostaje do kraja nastave u klupi.

Tako je i s Dodikom, da se pitao samo on, on ne bi došao na današnje ročište, ali dolazak pred Sud BiH je obavezan, a to što nije ustao pred Sudom, bit će mu upisano kao "loše vladanje", no da je morao doći, morao je. I to je jasno i njemu i velikom broju SNSD-ovca koji su pratili današnje ročište i morali šutjeti u dijelu sudnice rezervisanom za publiku.