bubić u akciji

Dodikova odbrana ima novi zahtjev: Suđenje prebaciti u Banju Luku, ovo su razlozi

Obrana predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika podnijela je Sudu BiH prijedlog da sudski postupak protiv Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića iz Suda BiH bude prenesen u Osnovni sud u Banjoj Luci, potvrdio je advokat Goran Bubić za RTRS.

Odbrana navodi da je mjesto izvršenja radnji, koje se u optužnici stavljaju na teret Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, na području Osnovnog suda u Banjaluci, gdje obojica imaju i prebivalište. Također, od šest svjedoka Tužilaštva BiH predloženih u optužnici, njih pet imaju prebivalište u nadležnosti Osnovnog suda u Banjaluci.

Odbrana predsjednika Dodika zatražila je premještanje procesa u Banja Luku i zbog navodne sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH.

Advokat Goran Bubić Sudu BiH je napisao i da je važan razlog da suđenje bude prebačeno u Banja Luku - javna polemika Milorada Dodika i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.

Kako navodi RTRS, mediji su 2020. godine o ovome pisali pod naslovima "Debevec će tužiti Dodika, zbog uvrede", "Dodik je taj koji nezakonito prisluškuje ljude", "Neka objavi dokaze o korupciji ili slijedi tužba".