OTVOREN KONKURS

Dodjela Nagrade Milan Mladenović vraća se u Beograd

Nagrada Milan Mladenović tradicionalno će se dodijeliti 21. septembra u Beogradu, a konkurs će se otvoriti 1. maja. Prošle je godine dodjela organizirana u Makarskoj, gdje je Mladenović provodio ljeta, no ona se ove godine vraća u Beograd.

Zadužbina Milana Mladenovića će 21. septembra, na Milanov rođendan, dodijeliti šestu po redu Nagradu Milan Mladenović. Nagrada se dodjeljuje za najbolju pjesmu na teritoriji bivše Jugoslavije, na osnovu odluke stručnog žirija, koji je svake godine u drugačijem sastavu.

Pravo na prijave imaju autori i izvođači iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Prijavljena pjesma treba imati tekst na nekom od jezika koji se govore na teritoriju bivših jugoslovenskih republika. Jedan izvođač, autor ili grupa autora može prijaviti samo jednu pjesmu, a pjesma mora biti objavljena između 1. juna 2022. i 31. maja 2023. godine.

Ovogodišnji konkurs će biti otvoren od 1. do 31. maja, a žiri ove godine čine muzičarka Anja Rupel, novinar Dubravko Jagatić, muzičar Max Juričić, pjesnik i muzičar Nikola Vranjković te urednica Radioaparata, Svetlana Đolović.

Nagrada Milan Mladenović uspostavljena je s ciljem da potiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrijednosti svojstvene umjetničkoj ostavštini Milana Mladenovića. Prva Nagrada je dodijeljena 2019. godine, a osvojio ju je bend Artan Lili s pjesmom “D.E.P.R.A”. Drugi dobitnici nagrade bili su grupa Dram 2020. godine s pjesmom “Daj mi sve”. Iduće su godine nagradu dobili Ana & The Changes za pjesmu “Tu”, dok je 2022. pobjednica bila iz Sjeverne Makedonije, Dina Jashari s pjesmom “Doma”. Prošle su godine pobijedile Ljubičice s pjesmom “Dok čekamo pad”.

Autoru s najboljom pjesmom će se dodijeliti iznos od 3000 eura, a detalji o Nagradi i samom konkursu bit će objavljeni na službenoj web-stranici Nagrade.