"razuman plan"

Dogovor diktatora: Putin i Xi Jinping “imaju” plan za rješenje rata u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin, u intervjuu objavljenom u srijedu ujutro, rekao je da podržava kineski plan za mirno rješenje ukrajinske krize, rekavši da Peking u potpunosti razumije šta stoji iza krize.

Putin je, govoreći za kinesku novinsku agenciju Xinhua uoči svog ovosedmične posjete Pekingu, rekao da Rusija ostaje otvorena za dijalog i razgovore za rješavanje više od dvije godine starog sukoba, prenosi Reuters.

  Kineski plan i daljnja "načela" koja je prošlog mjeseca objavio predsjednik Xi Jinping uzeli su u obzir faktore koji stoje iza sukoba, rekao je Putin.

  "Pozitivni smo u našoj procjeni kineskog pristupa rješavanju ukrajinske krize. U Pekingu razumiju njegove temeljne uzroke i njegovo globalno geopolitičko značenje", rekao je Putin.

  Dodatna načela, koja je postavio Xi u razgovoru s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, bili su "realistični i konstruktivni koraci koji razvijaju ideju o nužnosti prevladavanja mentaliteta hladnog rata".

  Peking je prije više od godinu iznio dokument u 12 tačaka u kojem je iznio opća načela za okončanje rata, ali nije ulazio u pojedinosti.

  To je u to vrijeme naišlo na mlak prijem i u Rusiji i u Ukrajini, dok su Sjedinjene Američke Države saopćile da se Kina predstavlja kao mirotvorac, ali odražava ruski "lažni narativ" i ne osuđuje njenu invaziju na susjednu državu.

  Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prošlog mjeseca nazvao je prijedlog "razumnim planom koji je velika kineska civilizacija predložila za raspravu".

  Xijeva dodatna načela pozivaju na "hlađenje" situacije, uvjete za obnovu mira i stvaranje stabilnosti te minimiziranje utjecaja na svjetsku ekonomiju.

  Rusija na sukob gleda kao na borbu protiv "kolektivnog Zapada" koji nije uzeo u obzir zabrinutost Moskve za sigurnost zbog širenja NATO-a na istok i vojnih aktivnosti blizu svojih granica.

  Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom razoružavanja Ukrajine i zaštite od fašista".

  Ukrajina i Zapad kažu da su fašističke optužbe neutemeljene i da je rat ničim izazvani čin agresije.

  Rusija i Kina proglasile su odnos "bez granica" samo nekoliko dana prije nego što je Moskva pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., ali Peking je dosad izbjegavao osigurati pravo oružje i municije za ruske ratne napore.

  Mirovni plan ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog poziva na povlačenje ruskih trupa, obnovu njenih postsovjetskih granica iz 1991. i pozivanje Rusije na odgovornost za svoje postupke.

  U junu je zakazan mirovni samit u Švicarskoj. Međutim, Rusija nije pozvana, odbacuje inicijativu kao besmislenu i kaže da razgovori moraju uzeti u obzir "nove realnosti".

  Kina je prisustvovala nekim pripremnim razgovorima za summit, a Ukrajina je uložila velike napore da je uvjeri da prisustvuje.