Vijesti

Dok je cijeli svijet u crvenom režimu: Spava li Vlada FBiH?

Dok se cijeli svijet digao na noge, veliki broj država proglasio i vanredno stanje zbog koronavirusa koji uzima sve više maha, u Vladi Federacije BiH u skladu sa danima vikenda – neradno.

Od jutros zajsedaju Vlada Kantona Sarajevo, Vlada RS čijoj je sjednici prisustvovao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Sva tijela razmatraju dodatne mjere, stanje na terenu... Vlada RS donijela je odluku o dezinficiranju svih javnih površina i objekata, postavljanje šatora na granicama u kojima će se vršiti pregledi i testiranja pa i izdavati obavezni karenten.

O susjedima, čije su vlade u konstantno zasjedanju (pa i s maskam kao u Sloveniji) i prate situaciju, ne treba previše ni govoriti. Za to vrijeme premijer Federacije BiH Fadil Novalić uspio je sklepati saopćenje za javnost u kojem kaže da će njegova Vlada održati hitnu, proširenu sjednicu u, pogađate – ponedjeljak.

“Sjednicu je u petak sazvao federalni premijer Fadil Novalić s ciljem sagledavanja kompletne situacije na području Federacije BiH u vezi s uticajem globalne pandemije na zdravlje ljudi i ekonomiju izazvane koronavirusom”, navodi se u saopćenju.

Zastupnik Damir Mašić (SDP) kaže da ovakvim ponašanjem Vlade Federacije nastavlja svoju uspavanost u procesima.

„Uspavani su u svim procesima pa i kada je u pitanju pandemija izostaju adekvatne mjere, svi su ispred nas. Nisam siguran da Novalić niti iko iz Vlade za šta treba da se radi i zbog toga ćemo mi kao SDP izdati, ne znam ni koje po redu, saopćenje s preporukama, upravo zbog toga što Vlada ne postupa adekvatno. Iako je prioritet zdravlje građana, mi smo jako zabrinutu i za privredu. Niko još ne poduzima nikakve mjere da se stabiliziraju ekonomske prilike. Mi ćemo pokušati probuditi uspavanu vlast, ako oni ne znaju šta rade mi ćemo im dati smjernice. Krajnje je vrijeme da se probude, a posebno Vlada FBiH koja ima mehanizme da preventivno djeluje i da donosi, ne preporuke, nego obavezujuće mjere“, kaže Mašić.

Da Federalna vlast spava smatra i zastupnica Elzina Pirić.

„Šta više reći za ovu vladu Fadila Novalića. Oni uvijek kasne. Dok je čitav svijet u crvenom režimu djelovanja i sve vlade svijeta reagiraju, Novalić je vikend planira za svoje egzibicije i planinarenje. Situacija je loša i mislim da mi nismo spremni za ovavku pandemiju. Porazno je npr. da UKC Tuzla ima samo tri respiratora. A bitno je istaći da je nova Vlada TK ukinula odluku da se UKC-u prebaci osam miliona KM za opremu. Jako je loša situacija i mi nismo spremno za pandemiju. Nemamo odgovor. Svi koji su se vratili iz rizičnih zemalja slobodno šetaju. Opet će se oni svi skloniti, a obični narod neka ispašta“, kaže Pirić.

Amela Kuskunović, zastupnica Naše stranke, smatra da se Vlada FBiH previše oslonila na Krizni štab koji jeste odmah formiran i u koji su uključeni epidemiolozi, ministar zdravlja, predstavnik Svjetske zdravstvne organizacije...

„Mislim da je iz zdravstvenog aspekta učinjeno sve što je trebalo po preporukama. Što se tiče ekonomskog dijela, Vlada je trebala puno prije da se sastane i da odgovori na sve ekonomske izazove koji nas čekaju i koje nam slijede. Smatram da je svaka vrsta krizne komunikacije važna i da su se u vrijeme tehnološkog razvoja davno mogli sastati preko video linka. Vlada RS puno brže reagira i agresivnije i agilnije. Vlada FBiH morala je napraviti plan, ne danas, ne sutra već jučer ili prekjučer...“, kaže Kuskunović.