sve je laž

Dok najavljuje secesiju, Dodik otkrio da će se 2030. kandidirati za Predsjedništvo BiH

Milorad Dodik sinoć je po ko zna koji put sam sebe razotkrio kao običnog manipulatora pobijajući jednom rečenicom sve što danima najavljuje.

Dok je umotan ublaženom retorikom, kao vuk janjećom kožom, pokušavao svima ogaditi Bosnu i Hercegovinu pričom o mirnom razlazu uz finansijsko “obeštećenje”, Dodiku je promakla rečenica koja ustvari dokazuje da je priča o secesiji - šarena laža za slijepo mu vjerujuće Srbe.

Odgovarajući na pitanje odnosno konstataciju Senada Hadžifejzovića da se treba povući iz politike za dobro svih, pa i samog sebe, Dodik otkriva svoj desetogodišnji plan.

“Ja ću ostati dok me god narod bira, a imam namjeru da to traje još. Zeznuo sam se, trebao sam se povući prije 7-8 godina i uključiti se u neki biznis, ali pošto sam promašio taj termin, sad mi ne preostaje ništa drugo, nego još deset godina biti u politici. Sad ću se kandidirati za predsjednika RS, onda ponovo za člana Predsjedništva, pa ćemo vidjeti”, naveo je Dodik.

Ali, kakvo Predsjedništvo BiH kad ide mirni razlaz nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a?

Očito je da Dodik ima spremam desetogodišnji plan iz kojeg je jasno, da bar u tom periodu u kojem vidi sebe kao lidera Srba, neće biti nikakve secesije.

Izbori za predsjednika RS su za dvije godine, a mandat traje četiri. Vjerovatno će SNSD opet kandidirati Željku Cvijanović za Predsjedništvo BiH, a s obzirom na to da može najviše dva mandata uzastopno, 2030. godine - za ovu poziciju kandidirat će se Dodik.

Zanimljivo je da istekom tog mandata ističe i njegovih 10 godina, što znači da bi u penziju trebao otići iz najvišeg izvršnog organa države Bosne i Hercegovine.

Naravno, treba uzeti u obzir da se protiv Dodika vodi sudski proces u kojem mu prijeti i zabrana političkog djelovanja što bi mu moglo planove pokvariti.