Svijet

Dok su oči svijeta uprte u Ukrajinu, Vladimir Putin “pikira” na još jednu teritoriju

Europa broji 36. dan otkako je rat nastupio na njezinom istoku kada je Rusija odlučila izvršiti invaziju na Ukrajinu.

No, čini se da Rusija ne miruje samo na Ukrajini, prenosi Net.hr.

Područje bogato resursima

Naime, ruski predsjednik Vladimir Putin ponovno je otvorio vojne baze duboko unutar Arktičkog kruga kako bi ojačao rusku prisutnost nad ledenim prostranstvima s bogatim resursima, piše "The Sun".

Kako tvrde britanski obavještajci, podmornički manevri Kremlja dosegli su "razinu hladnog rata" jer se Putin osjeća ugroženim zbog otapanja polarnih ledenih kapa na sjevernom teritoriju Rusije.

Velika Britanija je stoga najavila da će početi nadlijetati špijunskim avionima za lov na podmornice kako bi držala na oku rusku podvodnu flotu. Devet novih P-8A bit će poslano u regiju da rade s drugim arktičkim saveznicima kako bi pratili rusku mornaricu.

Njihovo raspoređivanje dio je nove britanske "strategije visokog sjevera" koju je otkrio ministar odbrane Ben Wallace, a odnosi se na 300 kilometara unutar Arktičkog kruga.

On upozorava da bi se globalni sukobi mogli "proliti u regiju" jer se Rusija i Kina natječu sa saveznicima za plin, naftu i rijetke minerale.

"Otapanje morskog leda na Arktiku donosi i prilike i prijetnje, a Rusija zauzima sve militariziraniji pristup regiji", rekao je britanski ministar.

Kina također želi otvoriti više trgovačkih ruta jer se tokovi leda otapaju otvarajući mora za masivne kontejnerske brodove.

"Kako regija postaje sve pristupačnija, prijetnje iz drugih dijelova svijeta mogle bi se preliti na Arktik", dodao je Wallace.

Destabilizirajuće ponašanje

Britanija je obećala da će "osporiti zlonamjerno i destabilizirajuće ponašanje" Rusije i Kine u regiji. Nekoliko brodova Kraljevske mornarice bit će poslano u patrolu na Arktiku, izvodeći više operacija na "visokom sjeveru" zajedno sa saveznicima iz NATO-a.

Strategija otkriva da je Kremlj polako militarizirao sjever tokom posljednjih 15 godina ponovo otvarajući zatvorene baze iz sovjetske ere i ulažući u vojnu tehnologiju koja može izdržati uvjete ispod nule.

Vojne baze podsjećaju na one zlikovaca iz filma o Jamesu Bondu.

Putin je ponovno otvorio postrojenje Zemlja Franza Josifa, obnovivši ga 2015. godine, a postalo je potpuno operativno 2018., dok je pomorska baza na otoku Kotelny ponovno otvorena 2016. godine.

Stručnjaci za odbranu vjeruju da su baze za sada operativne za zaštitu Rusije, uz upozorenje da “Rusija smatra Arktik strateški važnim i osjetljiva je na rizike povezane sa smanjenim ledenim pokrivačem na svom sjevernom krilu”.