vodi ih dodikov ljekar

Doktori iz Banje Luke idu u Haag da pregledaju zločinca Mladića. Đajić: ‘General to zaslužuje’

Direktor Kliničkog centra u Banjoj Luci Vlado Đajić potvrdio je u ponedjeljak kako će sa skupinom ljekara iz te ustanove uskoro putovati u Scheveningen kako bi pregledali bivšeg komandira vojske RS, ratnog zločinca Ratka Mladića koji tamo služi kaznu doživotnog zatvora izrečenu zbog počinjenih ratnih zločina.

Đajić, koji je i sam ljekar, a ujedno vodi gradsku organizaciju Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik, ovu je najavu iskoristio kako bi glorificirao Mladića osuđenog za zločine protiv čovječnosti te genocid.

"General to zaslužuje. Zaslužuje podršku i poštovanje čitavog naroda RS, a i našeg zdravstvenog sistema", izjavio je Đajić novinarima u Banjoj Luci.

Pojašnjavao je kako su na Kliničkom centru u Banjoj Luci opetovano tražili dopuštenje za posjetu Mladiću jer smatraju kako ga zatvorski ljekari u Scheveningenu neadekvatno tretiraju pa mu se zdravstveno stanje stoga pogoršava.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), odobrio je Đajiću i još nekolicini ljekara posjetu pritvorskoj jedinici kod Den Haaga, u kojoj je Mladić još od kada ga je Srbija izručila ICTY-u nakon što je uhapšen 2011.

U junu 2021. pravomoćno je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Đajić sada kaže kako on i njegovi ljekari žele ustanoviti ima kakvih propusta u medicinskom tretmanu kojemu je sada 81-godišnji podvrgnut Mladić u zatvoru i "mogu doprinijeti njegovu poboljšanju" te ispitati postoje li uvjeti da ga se negdje drugo liječi, prenose agencije.

Đajićev stranački šef Dodik početkom februara u jednom javnom nastupu otvoreno veličao Mladića te ratnog zločinca Radovana Karadžića, koji je također osuđen na doživotni zatvor. Dodik ih je proglasio herojima, a sebe nazvao njihovim sljedbenikom.

"Ne smijete zaboraviti ni Karadžića ni Mladića. To su ljudi koji su u jednom teškom trenutku uzeli voditi ovaj narod… a mi smo spremni odreći se tih naših historijskih veličina samo zato jer je neko rekao da su oni izvršili zločin", izjavio je Dodik 4. februara u posavskom selu Drakulić.