užas

Doktori su nad blizancima sproveli jedan od najjezivijih eksperimenata u ljudskoj historiji. Završilo je tragično

Jedan od najkontroverznijih eksperimenata u psihologiji, antropologiji, neuroendokrinologiji i medicini godinama je u medicinskoj zajednici bio poznat samo kao "John/Joan".

Jedan dječak iz Kanade zahvaljujući nizu članaka u akademskim časopisima, ali i štampi širom svijeta postao je jedan od najpoznatijih eksperimentalnih pacijenata u modernoj medicini. No, ono što je zanimljivo, ali i tragično, u cijeloj priči jeste da su prošle godine prije nego što je on sam saznao da je nad njim uopšte vršen eksperiment.

Sve je počelo sa jednom medicinskom nesrećom.

U aprilu 1966. godine osmomesečni identični blizanci Bruce i Bryan Raimmer podvrgnuti su obrezivanju radi liječenja fimoze, stanja koje spriječava da se kožica penisa prevuče preko glansa. Brusova procedura nije uspjela; pretrpio je veliko oštećenja penisa tokom intervencije.

Roditelji su bili zabrinuti za njegovo fizičko i psihičko zdravlje, pa su potražili savjet psihologa dr Johna Mannya u jednoj prestižnoj bolnici u američkoj državi Merilend. Dr Manny je stekao reputaciju pionira rodne psihologije i seksualnog ponašanja kroz svoj rad sa interseksualnim pacijentima. Bio je među prvima koji je razlikovao rodni identitet od onog biološkog i zalagao se za teoriju da je rod društveni konstrukt.

Dr Manny je malenog Brucea, koji je sad imao oštećen penis, vidio kao idealnog kandidata da nad njim izvrši eksperiment za unaprijeđenje svog rada - ne samo da je bio beba, već bi i njegov identični blizanac mogao da posluži kao "kontrolni" slučaj.

Rekonstrukcija intimnih regija operativnim putem tada je bila u razviju, pa su Manny i njegov medicinski tim došli do zaključka koji će trajno promeniti tok Bruceovog života: da ga treba odgajati djevojčicu.

Majka blizanaca Jennet Reimer ukazala je povjerenje ljekarima i dječak je bio podvrgnut operaciji uklanjanja muških genitalija i konstruisanju vulve. Također je dobio novo ime - Brenda Li - a kasnije, kako se približio pubertetu, davali su mu ženske hormone.

Blizance su tokom djetinjstva često procjenjivali i kontrolisali dr Manny i njegov tim, a djeca nisu imali predstavu zbog čega. Bili su primorani da učestvuju u čudnim aktivnostima koje su uključivale da jedno drugom ispitiju genitalije, te da simulišu seksualne položaje - istraživački tim ovo je opravdavao kao zdravo sredstvo pomoći kog djeca istražuju osjećaj sebe kao dječaka ili djevojčice.

U literaturi je prijavljeno da blizanci izrastaju u dobro prilagođenu djecu, a čak se vjeruje da je navodni uspjeh eksperimenta "John/Joan" uveo standard za liječenje mnoge interseksualne djece ili djece sa ozbiljnim povredama genitalija.

Ali porodica je kasnije otkrila da je odrastanje njihovih blizanaca bilo sve, samo ne sretno.

"Nisam mogao da razumijem zašto od sve te djece u mom razredu, zašto ja jedini idem sa svojom "sestrom" u Baltimor da razgovaram sa tim doktorom. To je činilo da se osjećamo kao da smo vanzemaljci", rekao je jednom prilikom Bryan, blizanac koji je ostao dječak.

Njihova majka Jennet primjetila je Bruceovu borbu sa rodnom disforijom od ranog djetinjstva. Išao je u kupatilo stojeći, izbjegavao je tipično "ženske" igrice ili aktivnosti, a kada mu je prvi put obukla haljinu, pocijepao ju je u bjesu.

"Tokom cijele te avanture i pokušavanja da on postane žensko, postojale su sumnje sve vrijeme. Ali nisam mogla da priuštim sebi da se preispitujem jer nisam mogla da dozvolim da sve bude greška", ispričala je svojevremeno kod Oprah show.

Trenutak istine za Brucea

Bruce, odnosno Brenda Lee, postao je društveni izopštenik, vršnjaci su ga kontinuirano maltretirali i ponižavali - primjećivali su na njemu niz neodređenih razlika.

Kada je dječak napunio 13 godina, doktori su razmišljali o vaginoplastici, operaciji kojom bi mu "ugradili" unutrašnje ženske genitalije. Bruce je tada pobjegao iz sobe, sakrio se na krov zgrade bolnice i prijetio je da će se ubiti ako bude primoran da ponovo ode kod ljekara.

Na kraju su mu roditelji priznali istinu o grešci na operaciji, eksperimentu, hormonima… Konačno je saznao svoj pravi identitet! Donio je odluku da odustane od nametnutog ženskog identiteta i ubuduće živi kao muškarac David.

"Moji roditelji su osjećali užasnu krivicu, kao da je cijela ta stvar bila samo njihova krivica. Ali nije bilo tako. Uradili su ono što su uradili zbog ljubavi i očaja. Kada si očajan, najčešće ne uradiš sve stvari ispravno", rekao je on svojevremeno.

Iako je bio u stanju da od tog momenta živi onako kako se osjećao, kao muškarac, pa da čak pronađe ljubav, oženi se i usvoji dijete, borio se sa mentalnim problemima. Kao i njegov brat blizanac - Bryan je preminuo od posljedica predoziranja drogom 2002. godine. Dvije godine kasnije David je sebi oduzeo život - imao je 38 godina.