Vijesti

Dom naroda danas glasa o izboru sudije Ustavnog suda Federacije BiH

Dom naroda danas bi trebao glasati o izboru sudije Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH je prekinuta 19. oktobra zbog nedostatka kvoruma. Bit će nastavljena danas kada bi se delegati trebali izjasniti o imenovanju četvrtog nedostajućeg sudije Ustavnog suda Federacije BiH.

Prijedlog predsjednika FBiH

U dosadašnjem toku sjednice prihvaćen je prijedlog predsjednika FBiH za imenovanje troje od četvoro nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH. No, pitanje imenovanja četvrtog sudije nije riješeno jer je uslijedio prekid.

Sudije čije imenovanje je potvrdio Dom naroda su: Ajša Softić (Bošnjakinja), Mirko Milićević (Hrvat) i Branimir Orašanin (Srbin).

Predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH nisu postigli saglasnost. Time nisu ni mogli predložiti ime za četvrtog sudiju.

Na sjednici Dom naroda imenovanje četvrtog sudije izazvalo je dužu raspravu. U njoj su iznesena različita mišljenja o tome na koji način se treba birati četvrti sudija.

Dnevnim redom vanredne sjednice bilo je predviđeno da on bude imenovan sa kandidatskih lista dostavljenih iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH iz 2019. i 2021. godine, jer su bila dva različita konkursa.

Ako se iscrpi lista iz 2019. godine, prelazi se na 2021. godinu dok se ne dođe do osobe koja bude imala najveći broj glasova.

Time bi se po prvi put primjenila odluka o izmjenama Ustava Federacije BiH koju je 2. oktobra nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Navedene izmjene predviđaju da ako predsjednik Federacije BiH ne predloži suce, većina prisutnih u Domu naroda glasa o potvrđivanju najviše rangiranog kandidata s liste koju je dostavio VSTV BiH.

Izabrati po tumačenju OHR-a

Predsjednik Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak stava je da bi četvrtog sudiju trebalo da Dom naroda imenuje s kandidatske liste Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i trebao bi biti Bošnjak i to iz skupine najbolje ocijenjenih.

Klub Hrvata smatra da se četvrti sudija treba izabrati po tumačenju OHR-a, amandmana visokog predstavnika. A to podrazumijeva da treba glasati počevši od liste iz 2019. godine, zatim 2021. godine.

Tako redom dok se ne izabere najuspješniji kandidat po broju glasova.

"Ukoliko niko ne dobije potreban broj glasova raspisat će se novi natječaj. Mi smo stava da se trebaju delegati izjasniti prema uputama OHR-a i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH", kazao je predsjednik Kluba Hrvata Ivo Tadić.

Također, na sjednici su upućeni komentari da je VSTV poredao kandidate prema abecedi, a ne kako su osvojili bodove na konkursima.

Delegati smatraju i to da prema odluci visokog predstavnika nije jasno iz reda kojeg konstitutivnog naroda treba biti imenovan četvrti sudija. Da li iz reda Srba, Bošnjaka, Hrvata ili onih koji se izjašnjavaju kao "Ostali".

Ustavni sud Federacije BiH imao je od 2019. pet izabranih od ukupno devet sudaca. Nije bilo saglasnosti oko imenovanja nedostajućih četiri. To je onemogućilo funkcioniranje Vijeća za zaštitu nacionalnih interesa. To podrazumijeva određeni nacionalni sastav sudaca Ustavnog suda FBiH.