Vijesti

Dom naroda sutra odlučuje ko će biti četvrti sudija Ustavnog suda FBiH

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koja je prekinuta 19. oktobra zbog nedostatka kvoruma, bit će nastavljena sutra kada bi se delegati trebali izjasniti o imenovanju četvrtog nedostajućeg sudije Ustavnog suda FBiH. Dakle, sutra se odlučuje ko će biti četvrti sudija Ustavnog suda FBiH.

Podsjetimo, o cijelom ovom procesu se oglasila Ambasada SAD u BiH na Twitteru.

“Pozdravljamo da je Dom naroda Federacije odobrio troje sudija za popunjavanje upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu Federacije. Ovo je davno trebalo. Dom sada mora završiti posao. To će uraditi tako što će što prije imenovati sudiju koji će popuniti konačno upražnjeno mjesto u Sudu”, navodi se u saopćenju.

Nije postignuta saglasnost

Dakle, u dosadašnjem toku sjednice prihvaćen je prijedlog predsjednika FBiH za imenovanje troje od četvoro nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH. međutim, pitanje imenovanja četvrtog sudije nije riješeno jer je uslijedio prekid.

Sudije čije imenovanje je potvrdio Dom naroda su: Ajša Softić koja supruga SDA-ovog Safeta Softića (Bošnjakinja), Mirko Milićević (Hrvat) i Branimir Orašanin (Srbin).

Predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH nisu postigli saglasnost. Tako nisu mogli predložiti ime za četvrtog sudiju.

Na sjednici Dom naroda imenovanje četvrtog sudije izazvalo je dužu raspravu u kojoj su iznesena različita mišljenja o tome na koji način se treba birati četvrti sudija Ustavnog suda FBiH.

Dnevnim redom ove vanredne sjednice bilo je predviđeno da on bude imenovan sa kandidatskih lista dostavljenih iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH iz 2019. i 2021. godine. Bila su dva različita konkursa. Ako se iscrpi lista iz 2019. godine, prelazi se na 2021. godinu dok se ne dođe do osobe koja bude imala najveći broj glasova.

Ko će biti četvrti sudija Ustavnog suda FBiH?

Time bi se po prvi put primjenila odluka o izmjenama Ustava Federacije BiH koju je 2. oktobra nametnuo Christian Schmidt. Navedene izmjene predviđaju da ako predsjednik FBiH ne predloži suce, većina prisutnih u Domu naroda glasa o potvrđivanju najviše rangiranog kandidata s liste koju je dostavio VSTV BiH.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak stava je da bi četvrtog sudiju trebalo da Dom naroda imenuje s kandidatske liste VSTV-a. Kazao je da bi trebao biti Bošnjak i to iz skupine najbolje ocijenjenih.

Klub Hrvata smatra da se četvrti sudija treba izabrati po tumačenju OHR-a, amandmana visokog predstavnika. To podrazumijeva da treba glasati počevši od liste iz 2019. godine. Zatim 2021. godine pa dok se ne izabere najuspješniji kandidat po broju glasova.

Bodovi na konkursima

"Ukoliko niko ne dobije potreban broj glasova raspisat će se novi konkurs. Mi smo stava da se trebaju delegati izjasniti prema uputama OHR-a. Kao i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH", kazao je predsjednik Kluba Hrvata Ivo Tadić.

Također, na sjednici su upućeni komentari da je VSTV poredao kandidate prema abecedi, a ne kako su osvojili bodove na konkursima. Delegati smatraju i to da prema odluci visokog predstavnika nije jasno iz reda kojeg konstitutivnog naroda - Srba, Bošnjaka, Hrvata ili onih koji se izjašnjavaju kao "Ostali" treba biti imenovan četvrti sudija.

Ustavni sud Federacije BiH imao je od 2019. godine pet izabranih od ukupno devet sudaca. Jer nije bilo saglasnosti oko imenovanja nedostajućih četiri. To je onemogućilo funkcioniranje Vijeća za zaštitu nacionalnih interesa. To podrazumijeva određeni nacionalni sastav sudaca Ustavnog suda FBiH.