Vijesti

Dom naroda podržao Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prekršajima

Dom naroda Parlementa FBiH podržao je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prekršajima koji treba poslužiti kao temelj za izradu prijedloga tog zakona.

Donošenjem tih izmjena bi se provela odluka Ustavnog suda BiH od 26. maja i 22. septembra prošle godine koje se odnosi na definisanje dostavljanja prekršajnog naloga pismenim putem. Obrazloženo je da se radi o kratkim izmjenama zakona koje trebaju doprinjeti jačanju pravne sigurnosti u prekršajom postupku.

Dom naroda je prihvatio zaključak kojim se daje predhodna saglasnost Federalnom ministarstvu energije i rudarstva u postupku izdavanja energetske dozvole privrednom društvu Vjetroelektrane Glamoč.

Usvojen je izvještaj Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za 2022. godinu.

Dom naroda je primio k znanju izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije (7Y) obveznica, kao i Kvartalni izvještaj o dugu (za prvi kvartal ove godine).

Prihvaćeni su i zaključci Odbora za ekonomsku i razvojnu politiku u vezi statusa Agencije za privatizaciju FBiH, a nakon tačke izbori i imenovanja završena je sjednica Doma naroda.