Politika

Donacija BH Telecoma udruženjima za brigu o oboljeloj i djeci s invaliditetom

Kompanija BH Telecom dodijelila je dva miliona KM donacija, od čega milion KM zdravstvenim institucijama za hitnu nabavku potrebne medicinske opreme, a milion KM donacija raspoređen je na ukupno 164 pravna lica.

“Osim donacija brojnim narodnim kuhinjama, humanitarnim udruženjima, zdravstvenim i obrazovnim institucijama, BH Telecom je donirao ukupno 166 hiljada KM za 36 udruženja koja vode brigu o djeci oboljeloj od malignih bolesti i djeci sa invaliditetom”, navodi se.

Neki od dobitnika donacije su Centar za djecu sa višestrukim smetnjama “Koraci nade” Tuzla, Udruženje roditelja, djece i mladih sa posebnim potrebama USK “Radost druženja”, JU Centar za socijalni rad Breza, Udruženje roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize, mikro cefalije i hidro cefalusa Zenica, Centar za djecu sa višestrukim smetnjama “Vrati mi osmijeh” Živinice, Udruženje majki djece sa posebnim potrebama “Radost života”, JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK, Udruženje roditelja, građana i prijatelja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Leptir” Bugojno, Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Jedan od dobitnika je i Udruženje za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju – EDUS. Uručena im je  donacija od 25.000 KM, za projekt uključivanja djece sa razvojnim poteškoćama u program rane intervencije.

Okupljanjem stručnjaka, roditelja i građana, EDUS je nastao kao izraz potrebe za stvaranjem jedinstvenog saveza pojedinaca i grupa koje pred sobom imaju viziju o realizaciji punog potencijala svakog djeteta, bilo ono sa poteškoćama u razvoju ili ne.

Kako kaže izvršna direktorica EDUS-a dr. Nirvana Pištoljević, donacija BH Telecoma za njih je značajna, omogućila je da ponovo uspostave program rane intervencije u BiH.

“Taj program naučno je dokazan kao najefektivniji vid rada sa mališanima, sa identifikovanim odstupanjima u razvoju, uzrasta 18 mjeseci do 3 godine. Stavljamo fokus na bitnost perioda ranog rasta i razvoja, zbog činjenice da se do pete godine života razvije 90 posto ljudskog mozga”, istaknula je.

Prve tri godine života su period nevjerovatno rapidnog rasta i razvoja, te djeca u tom periodu, kako je kazala, uče brže nego u bilo kojem kasnijem razdoblju.

“U tom periodu, stimulacija i  pružanje podrške razvoju svih pet razvojnih oblasti ne smije izostati. Ako se u tom ranom periodu intenzivno radi, sistemski i po naučnim smjernicama, nedostatak u razvoju se često može nadoknaditi, a nivo funkcionisanja djece sa poteškoćama unaprijediti. Zbog svega navedenog i za dobro naše djece važna nam je podrška partnera kao što je kompanija BH Telecom”,  izjavila je, saopćio je BH Telecom d.d. Sarajevo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare