Svijet

Donald Trump optužen po 37 tački, u kupaoni držao vojne tajne i nuklearni program SAD-a

Bivši američki predsjednik Donald Trump, republikanski kandidat za izbore iduće godine na kojima se želi vratiti na tu dužnost, optužen je po 37 tački zbog nezakonitog zadržavanja povjerljivih dokumenata i pokušaja opstrukcije pravosuđa nakon odlaska iz Bijele kuće 2021. godine.

Ministarstvo pravosuđa objavilo je dokumente optužnice na dan kad su dvojica Trumpovih advokata dala ostavku. Optužen je i bivši predsjednikov pomoćnik Walt Nauta. Optužnica se temelji na Trumpovom postupanju s osjetljivim vladinim materijalima koje je uzeo sa sobom kad je u januaru 2021. odstupio s dužnosti.

Prvi put bi se pred sudom u Miamiju trebao pojaviti u utorak, dan prije svog 77. rođendana.

U optužnici se navodi da je među tim dokumentima bilo osjetljivih američkih vojnih tajni, uključujući one o nuklearnom programu i potencijalnim ranjivostima zemlje u slučaju napada. Jedan dokument se odnosio na podršku jedne zemlje terorizmu protiv američkih interesa. Povjerljive dokumente Trump je držao u svojoj kupaonici.

Foto: Američko tužilaštvo

Materijali su stigli iz Pentagona, CIA-e, Agencije za nacionalnu sigurnost i drugih obavještajnih agencija, navodi se u optužnici. U njoj se tvrdi kako je Trump jednoj osobi pokazao dokument ministarstva obrane o "planu napada" protiv druge zemlje, prenosi Hina.

Optužnica protiv bivšeg američkog predsjednika na saveznom nivou bez presedana je u američkoj historiji te se događa dok je Trump favorit republikanaca za kandidata na izborima iduće godine.

"Ja sam nevin čovjek"

Istražitelji su na Trumpovom floridskom imanju Mar-a-Lago prije godinu dana zaplijenili otprilike 13 hiljada dokumenata. Njih stotinu označeno je povjerljivima iako je jedan od Trumpovih advokata ranije rekao da su svi takvi dokumenti vraćeni vladi.

"Ja sam nevin čovjek!" napisao je Trump na svojoj društvenoj mreži Truth Social u četvrtak, nakon objave optužnice.

Ranije je rekao kako je skinuo oznaku tajnosti s tih dokumenata dok je bio predsjednik, no njegovi advokati nisu koristili taj argument na sudu, piše agencija Reuters. CNN danas prenosi da je Trump u audiosnimci rekao da je nakon napuštanja Bijele kuće zadržao vojne informacije koje su ostale povjerljive, što bi mogao biti ključan dokaz u slučaju.

Foto: Američko tužilaštvo

Drugi krivični postupak protiv Trumpa

Ovo je drugi krivični postupak protiv Trumpa, koji će u martu iduće godine i na sud u New Yorku zbog navodnog plaćanja pornozvijezdi kako bi šutjela o njihovom odnosu. Ako ponovno pobijedi na izborima, Trump bi kao čelnik savezne vlade imao ovlasti zaustaviti optužnicu zbog povjerljivih dokumenata, no ne i onu u saveznoj državi New York.

Njegovi pravni problemi nisu mu umanjili popularnost među republikanskim glasačima, pokazuju ankete Reutersa i Ipsosa. Stranački rivali su stali iza njega i kritizirali optužnice kao politički motivirane.