starinski ručak

Donosimo recept za jelo koje su plemići imali na meniju: Biftek Stroganoff



Ovo jelo ruskog porijekla najvjerojatnije je dobilo ime po nekom plemiću iz loze Stroganova. Sastoji se od komadića prepečenog bifteka u sosu od vrhnja, eventualno sa dodatkom sjeckanih kiselih krastavaca. Danas se u Stroganoff često dodaju i gljive, no vjerovatno je da one nisu bile dio originalnog recepta.

Potrebni sastojci:


Juneći biftek, 600 g (od glave i repa bifteka)

luk, 1 glavica

kiseli krastavci, 100 g

votke 50 ml

vrhnja za kuhanje 200 ml

peršun, 1 kašika

riža 250 g

ulje

so i biber

Priprema:


Meso narežemo na trakice i pržimo u tavi, na malo vrućeg ulja, 2-3 minute. Meso zatim preselimo u prikladnu posudu, pokrijemo i stavimo na toplo mjesto.

Na masnoću od pečenja dodamo sjeckani luk, malo ga posolimo i pržimo dok ne omekša. Zatim dodamo nasjeckane kisele krastavce i dinstamo 1-2 minute.


Prelijemo votkom, flambiramo i kada se vatra ugasi, ulijemo vrhnje za kuhanje, pobiberimo i povremeno miješajući kuhamo na laganoj vatri 2-3 minute.

Poslužimo s kuhanom rižom i pospemo sjeckanim peršunom.