Vijesti

Dosta im Dodikovog secesionizma. Druga najjača grupacija u Evropskom parlamentu traži sankcije

Grupacija evropskih socijaldemokrata u Evropskom parlamentu (EP) zatražila je od nadležnih u Evropskoj komisiji da preduzmu konkretne akcije protiv predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

U pismu, koje je 1. februara upućeno predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen i evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhelyiju izražava se "ozbiljna zabrinutost" zbog nedavnih događaja u Bosni i Hercegovini.

Amerikanci mu već izrekli sankcije

U pismu se spominje obilježavanje neustavnog dana Republike Srpske, održano 9. januara u istočnom Sarajevu. Europoslanici su u pismu tu manifestaciju okarakterisali i kao ilegalnu, prenosi VOA.

Ističe se da je na toj manifestaciji prisustvovao, između ostalih, i sin predsjednika Aleksandra Vučića Danilo. Dodaje se i da je Dodik dodijelio orden ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ocjenjuje se da je održavanje manifestacije samo posljednja eskalacija tekuće secesionističke retorike i aktivnosti Milorada Dodika. On je nedavno pretrpio sankcije Sjedinjenih Američkih Država.

"Ne može se nastaviti namjerno ugrožavanje jedinstva BiH od strane Milorada Dodika i njegovih saveznika.

Poslije događaja od 9. januara, očekujemo odlučnu akciju komisije, uključujući komesara za proširenje EU Olivera Varhelyiju", ističe se u pismu evropskih socijaldemokrata.

Iznenađeni izostankom aktivnije osude

To je druga po veličini grupacije u Evropskom parlamentu.

Evropski zastupnici iz redova socijaldemokrata izrazili su iznenađenje što je izostala aktivnija osuda od strane Evropske komisije.

"Vjerujemo da je apsolutno neophodno da umjesto retroaktivnog reagovanja, Evropska komisija proaktivno stupi u kontakt sa relevantnim vlastima kako bi spriječila neustavne marševe i izjave poricanja genocida i podrži federalne institucije BiH, uključujući tužioce, da preduzmu brze mjere ako je potrebno", navodi se u ovom pismu.

U rezoluciji usvojenoj 18. januara, Evropski parlament je ponovio poziv na usvajanje ciljanih sankcija protiv "destabilizirajućih aktera u BiH, uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorada Dodika".