DIGITALNI TRENDOVI

Dosta im je ‘jedanaestice’: Masa ljudi se vraća na Windows 10

Microsoft nastavlja imati poteškoće s korisničkim prihvaćanjem Windowsa 11. Nedavni podaci sa Statcountera otkrivaju značajan pad tržišnog udjela operativnog sistema, posebno u usporedbi sa Windowsima 10.

Nakon što je u februaru 2024. dostigao rekord svih vremena od 28,16 posto, Windows 11 je doživio pad, spustuvši se ispod granice od 26 posto.

Od marta do aprila 2024. tržišni udio Windowsa 11 smanjio se za više od cijelog postotnog boda, sa 26,68 posto na 25,65 posto. Čini se da se većina korisnika koji čine taj postotak vratila na Windows 10 te, iako se bliži deveta godina postojanja sistema, 'desetka' je prešla granicu od 70 posto po prvi put od septembra 2023., dobivši 0,96 bodova, piše Digital Trends.

Uprkos nedostatku službene podrške čak je i Windows 7 još danas aktivan. Statcounter je u svom izvještaju primijetio da oko 3 posto (-0,04 boda) svih računara sa sistemom Windows nastavlja raditi na sistemu Windows 7, čak i nakon njegovog potpunog ukidanja u januaru 2023. Dok neki proizvođači softvera još uvijek podržavaju Windows 7, glavne aplikacije i preglednici odavno su to prestali raditi.

Microsoft je spreman otkriti inovativne mogućnosti umjetne inteligencije za Windows 11, potencijalno nudeći uvjerljiv poticaj za prijelaz s Windowsa 10. Međutim, bilo je nekoliko izvještaja koji sugeriraju da bi određene funkcije mogle biti ekskluzivne za računare koji rade na novijem hardveru. Posljedično, korisnici koji se odluče protiv nadogradnje svojih osobnih računara mogli bi smatrati da im treba više poticaja da ostanu s Windowsima 11. Stoga je prerano prognozirati hoće li nadolazeće ažuriranje Windowsa 11 24H2 Microsoftu pomoći povećati sa brojem novih korisnika.

Važno je napomenuti da će podrška za Windows 10 završiti u oktobru 2025. Ovo korisnicima daje otprilike 19 mjeseci da nadograde svoje računare, nabave novi računar ili nastave koristiti zastarjeli operativni sistem. Microsoft je, kako bi potaknuo tranziciju, nedavno čak požurivao korisnike Windowsa 10 da prijeđu na Windows 11 putem nametljivih skočnih oglasa.

Iako je nadogradnja na Windows 11 dostupna bez ikakvih troškova, sklonost novom operativnom sistemu očigledno nije onakva kakvu je Microsoft zamislio.