Ludnica u Milanu

Drama uoči Lige prvaka: Newcastle se nakon 20 godina vraća, a njihovi navijači prave haos. Krv je tekla ulicama…

Dok Ialijani na društvenim mrežama plasiraju snimke pijanih navijača Newcastlea, koji je kližu po trbuhu milanskim ulicama, engleski mediji objavljuju - breaking news: fan "svraka" izboden u Milanu!

Navijač Newcastle Uniteda 58-godišnji Eddie McKay bio je u društvu sina i prijatelja kada ih je u ponedjeljak navečer napala skupina od sedam ili osam zamaskiranih tipova. McKay je tom prigodom zadobio ubodne rane na rukama i leđima budući da je pokušao pobjeći napadačima. Nalazi se u bolnici, a prema liječničkim izvještajima, njegovo je stanje stabilno.

Nakon napada na svog navijača saopćenjem se oglasio i engleski klub:"Duboko smo zabrinuti zbog vijesti da je naš navijač ozbiljno povrijeđen u ponedjeljak navečer i kroz kontakte s lokalnim vlastima nastojimo rasvijetliti okolnosti događaja. Naše su misli u ovim trenucima s unesrećenim navijačem i njegovom porodicom. Želimo mu potpuni i brzi oporavak".

Porodica ranjenog Newcastleovog navijača na putu je za Milano, a kći Rachel McKay za Sky Sports News je izjavila:

"Tata je stabilno, ali je u šoku. Užasnut je što propušta utakmicu, ali želi da svi drugi navijači njegovog kluba budu sigurni i svjesni situacije. Htio je pobjeći napadačima, ali kako je nedavno imao dvije operacije koljena, pao je i napadači su ga ranili dok je ležao na tlu. Moj brat je s njim. I on je u šoku. Niko od nas nije spavao prošlu noć.

Italijanska policija, za sada, nije ponudila nikakvo konkretno saopćenje vezano uz ovaj incident. Izrazili su tek nedoumicu – je li napad bio iz nogometnih pobuda ili nekih drugih razloga?

Newcastle United igra utakmicu Lige prvaka nakon dvadeset godina. Engleski je klub za svoje navijače dobio četiri hiljade ulaznica (5% kapaciteta stadiona), ali prema medijskim informacijama, u Milano ih je doputovalo puno više.

Inače, navijači engleskog Newcastlea vraćaju se na veliku scenu. Njihov je klub poslije dvadeset godina postao učesnikom Lige prvaka. U prvom kolu grupne faze "svrake" gostuju u Milanu, protiv istoimenog domaćina, pa su i engleski navijači zaposjeli značajan broj ugostiteljskih objekata (posebice onih u kojima se toči pivo), u glavnom gradu Lombardije.

I dok treneri Milana i Newcastlea, Stefano Pioli i Eddie Howe smišljaju taktiku za večerašnju utakmicu na San Siru, navijači gostujućeg kluba osmislili su nesvakidašnju zabavu.

Budući da u Milanu pada kiša, Englezi se osjećaju - kao doma. Neki od njih smješteni su u dijelu Navigli, poznatom po sustavu kanala. Upravo u spomentom kvartu navijači Newcastlea postali su atrakcija lokalnom stanovništvu, koje posredstvom društvenih mreža plasira fotografije i snimke vezane uz "ludorije pijanih Engleza".

Na spomenutim je video uradcima vidljivo da zbunjeni Italijani pod kišobranima promatraju dobro raspoložene i do pasa gole Engleze, kako se po trbuhu kližu na kamenoj podlozi! Srećom, (po lokalno stanovništvo) navijači Newcastle Uniteda nisu poznati kao rabijatni tipovi. Njima ne trebaju talijanski "tifosi" da bi se dobro zabavljali…