poziv za buđenje

Dramatična objava britanskog ministra: Kina šalje Rusiji “smrtonosnu pomoć” za rat u Ukrajini

Kina šalje "smrtonosnu pomoć" Rusiji za rat protiv Ukrajine, rekao je britanski ministar odbrane Grant Shapps, u komentarima koje je osporio savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena, Jake Sullivan.

Shapps je u svom govoru na Londonskoj odbrambenoj konferenciji rekao:

"Danas mogu otkriti da imamo dokaze da Rusija i Kina sarađuju na borbenoj opremi za upotrebu u Ukrajini".

Kao dio svog poziva NATO-u da se "probudi" i poveća odbrambenu potrošnju u cijelom savezu, dodao je:

"Američki i britanski odbrambeni obavještajci mogu otkriti da smrtonosna pomoć sada leti iz Kine u Rusiju i u Ukrajinu.

I ovo su nove informacije koje me navode da mogu deklasificirati i otkriti tu činjenicu danas. Mislim da je to prilično značajno.”

Shapps nije pružio dokaze koji bi poduprli ovu tvrdnju.

Međutim, rekao je da je od početka invazije na Ukrajinu došlo do rasta trgovine između zemalja od 64 posto i da "jedni drugima pokrivaju leđa".

“Vrijeme je da se svijet probudi. A to znači pretočiti ovaj trenutak u konkretne planove i sposobnosti. A to počinje postavljanjem temelja za povećanje potrošnje u cijelom savezu za naše kolektivno odvraćanje”, rekao je on.

Međutim, čini se da je Sullivan imao problema s nekim Shappsovim komentarima.

Rekao je da je mogućnost da bi Kina mogla "direktno pružiti oružje - smrtonosnu pomoć - Rusiji ranije izazivalo zabrinutost, ali da to do danas nismo vidjeli".

SAD, međutim, "brine zbog toga što Kina radi kako bi potaknula ruski ratni stroj, ne dajući oružje direktno , ali osiguravajući inpute ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi", dodao je on.

Strateško partnerstvo Kine i Rusije postalo je bliže nakon invazije na Ukrajinu, a američki zvaničnici kažu da Peking nastavlja snabdijevati Moskvu ključnim komponentama koje su joj potrebne za njin ratni stroj.