Vijesti

Dramatično saopćenje sa KCUS-a: Imamo nestašicu citostatika, a sve će biti još gore

KCUS, nedostatak citostatika

Na Kliničkom centru UNSA vlada nestašica citostatika, a sad su se iz ove ustanove oglasili saopćenjem kako bi razjasnili situaciju.

Kako navode, cilj im je 'zaštititi ugled KCUS-a i našeg osoblja' te istinito informisanje javnosti. Zato iznose neke 'činjenice'.

Prenosimo njihovo saopćenje u cijelosti:

"Klinički centar Univerziteta u Sarajevu zaprimio je internu zabilješku ZZOiR FBiH sa sastanka Grupe za praćenje realizacije zaključenih ugovora vezanih za lijekove koji se finansiraju od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, održanog 15.02.2023.godine, na osnovu koje se objektivno konstatuje da prijeteća deficitarnost lijekova može dovesti do ozbiljnog poremećaja u optimalnom tretmanu onkoloških pacijenata.

I ranije je KCUS obavještavao javnost da ZZOiR FBiH ne dostavlja potrebne citostatike za liječenje onkoloških pacijenata u KCUS.

Obavještavamo javnost da je nedostatak citostatika evidentan i da traje relativno dugo, a da citostatike može nabavljati isključivo Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH – ZZOiR FBiH.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu u potpunosti razumije strahove i poteškoće onkoloških bolesnika i njihovih porodica, te ih molimo da se za sve nejasnoće i nedostatak citostatika obraćaju direktno ZZOiR FBiH, jer su oni jedina ustanova ovlaštena i nadležna za nabavku istih.
Bez obzira na činjenicu da smo u KCUS-u napravili Dnevnu onkološku bolnicu, da radimo u više smjena kako bismo onkološkim bolesnicima pružili adekvatnu i neophodnu uslugu, ZZOiR FBiH već duži vremenski period ne isporučuje neophodne citostatike čime nas onemogućava u našem radu i liječenju onkoloških bolesnika.

Suosjećajući sa našim pacijentima i želeći da im pružimo punu uslugu smatramo da je neophodno da znaju da su nam u ovakvim slučajevima „vezane ruke“ i usprkos stručnoj spremnosti i dobroj volji.

Iznimno smo zabrinuti saznanjem da će situacija sa nabavkom citostatika od strane ZZOiR FBiH biti još lošija nego do sada.