Vijesti

Dramatično u Mostaru: Bolnice prepune covid pacijenata, a onkološki idu na čekanje

Direktor Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru doktor Ante Kvesić kazao je kako je veliki broj novozaraženih koronavirusom te istaknuo je da vrijeme da se građani vakcinišu protiv koronavirusa.

Istaknuo je kako je sve više pacijenata u bolnici koji su zaraženi ovim opakim virusom.

“Izgleda da je lakše vjerovati zavjerama, a onda tražiti hospitalizaciju u slučaju zaraze i komplikacija. A onda onkološki pacijenti idu na čekanje jer ne možemo raditi normalno”, rekao je Kvesić za portal Pogled iz Mostara.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata u covid bolnici u Mostaru preminule su četiri osobe, a na liječenju je 93 bolesnika od kojih je 15 na respiratorima dok je četvero na potpori kisikom.

PROČITAJTE  Istraživanje otkrilo koja je vakcina protiv korone najučinkovitija

Zbog velikog broja hospitaliziranih pacijenata angažirano je čak 22 liječnika s Odjela anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja.

Direktor Kvesić je pozvao je građane da prestanu vjerovati nadristručnjacima, te se vakcinišu kako bi se smanjio broj teških kliničkih slučajeva.

“Čak 90 posto hospitaliziranih u mostarskoj covid bolnici nije vakcinisano, dok je je ostalih deset posto primilo tek jednu dozu vakcina.

Vakcina vam daje izuzetno visoke izglede da u slučaju zaraze nećete dobiti teži oblik bolesti, završiti na respiratoru i imati dalekosežne posljedice po zdravlje nakon preboljene bolesti. Zar to nekome nije dovoljno da se vakciniše, spriječi komplikacije i pomogne sebi i zdravstvenom sustavu koji je na koljenima?”, dodao je dr. Kvesić. 

PROČITAJTE  Građani Sarajeva će od sutra imati tople radijatore u svojim domovima

Prema službenim podacima u BiH je tek nešto iznad 30 posto vakcinisanih osoba.Povezani postovi: