sve manje vremena

Dramatično upozorenje: Rusija bi za tri godine mogla biti spremna da napadne NATO

NATO je u utrci s vremenom da izbjegne neugodnost kojom bi njegovi zvaničnici promašili svoj vrlo važan cilj - da Švedsku prime u alijansu

NATO ima samo dvije do tri godine za pripremu prije nego što Rusija ponovno stekne svoju sposobnost da izvede konvencionalni napad na ovaj vojni savez, rekao je norveški vrhovni general.

Komentari Eirika Kristoffersena posljednji su u nizu upozorenja zapadnih čelnika i vojnih zvančinika o prijetnji iz Moskve i trenutnoj nespremnosti zapadnmog saveza.

"U jednom trenutku neko je rekao da će trebati deset godina, ali mislim da smo se vratili na manje od deset godina zbog industrijske baze koja sada radi u Rusiji.

"it će potrebno neko vrijeme, što nam sada daje prozor za sljedeće dvije do tri godine da obnovimo naše snage, da obnovimo naše zalihe u isto vrijeme dok podupiremo Ukrajinu", rekao je Kristoffersen.

Norveška je članica NATO-a od njegovog osnivanja 1949. godine.

Skandinavska nacija je povećala svoju potrošnju za odbranu od početka rata u Ukrajini i ima za cilj dostići prag od 2% BDP-a 2024., s daljnjim povećanjem od 2,7% BDP-a koji je cilj do 2030. godine, prenosi Sky News.