Magazin

Druga strana pandemije: Italijanska mafija će procvjetati, bosovi Coza Nostre trljaju ruke

Giuseppe Governale smatra da će organizirani kriminal “debelo” iskoristiti aktualnu epidemiju koronavirusa dok mnoge firme propadaju ili bilježe gubitke.

“Italijanska mafija iskoristit će ove prijetnje i pretvorit će ih u mogućnost za zaradu”, rekao je Governale agenciji AFP. Od poznate Coza Nostre na Siciliji, moćne Ndrangete u Kalabriji i Camorrae u Napulju, italijanske mafijaške grupe polako se počinju organizitrati.

Ekonomski stručnjaci Italije objavili su ranije kako očekuju smanjenje BDP-a za ogromnih sedam posto za ovu godinu, a čak 65 posto italijanskih malih i srednjih poduzeća su pred bankrotom, što je sve “muzika za uši mafije”, koja koristi iznudu i zelenaštvo da izvuče dobit iz ovakvih posrnulih firmi. Dosta novca Governale, koji predvodi italijanski Direktorat za istragu protiv mafije (DIA), rekao je da mafija već sada pažljivo planira ekonomske korake budućnosti.

“Tu će biti dosta novca”, rekao je Governale i dodao da on i njegov tim već pripremaju plan borbe protiv mafije.

Rekao je kako će mafija tažiti rupe u sistemu.

“Moramo da držimo oči otvorene za sumnjive operacije, formiranje novih kompanija, lažne korporacije”, rekao je Governale.

Giuseppe Pignatone, bišvi lovac na mafiju iz Calabrije, rekao je da će ova epidemija otežati posao pravosuđu u sljedećih nekoliko sedmica, ali i godina. Istaknuo je kako će preusmjeravanje policijskih resursa zbog krize dovesti do toga da će mafija procvjetati, jer se preopterećena policija neće moći baviti drugim pitanjima. List La Stampa ranije je objavio da je italijanska tajna služba upozorila Vladu na moguće nerede na jugu Italije, koje će organizirati mafija, ukoliko se žarište epidemije prebaci sa sjevera na jug zemlje.

Vjeruje se da je mafija organizirala pobune u zatvorima širom zemlje na samom početku epidemije gdje su zatvorenici tražili rano oslobađanje uz obrazloženje da će u prenatrpanim zatvorima biti zaraženi koronavirusom. Čuveni italijanski autor, koji je pisao o mafiji, Roberto Saviano rekao je kako je dovoljno pogledati čime se sve mafija bavi pa da se shvati kako će oni da zarade od epidemije.

“Pogledajte gdje je mafija investirala posljednjih nekoliko desetljeća. To su kompanije koje nude usluge kao što su kantine, čišćenje, dezinfekcija, reciklaža otpada, transport, pogrebna poduzeća, distribucija hrane i goriva. Oni će tako da zarade”, rekao je Saviano.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare