Vijesti

Drži li SBB zaista ključ za smjenu Vlade KS? Ne.

Zastupnici Četvorke zajedno sa SDA-ovim Aljošom Čamparom dostavili su danas 18 potpisa za smjenu Vlade Kantona Sarajevo.

Iz SDA, koja vodi trenutnu Vladu, međutim, kažu da to nije to i da je sad sve na SBB-u, čiji zastupnici nisu među 18 potpisnika.

To je rekao i šef Kluba SDA Mahir Dević.

"To što je uradio je bilo zaista neočekivano i ne znam šta bih više rekao. Ključ za formiranje nove vlade je u SBB-u, a ne među ovih 18 potpisnika zahtjeva. Ako SBB ne bude podržao imenovanje nove vlade, mislim da je neće moći ni imenovati. Međutim, ako SBB da svoju podršku, onda je to sasvim druga priča", naglasio je Dević.

Dević ustvari igra na kartu da SBB u Klubu Bošnjaka neće podržati smjenu predsjedavajućeg Skupštine Mirze Čelika koji je SDA-ov kadar. Bez toga, kaže Dević, nije moguće smijeniti Vladu KS jer bez SBB-a nema većine u Klubu Bošnjaka.

Kontaktirali smo Zvonku Marića, šefa Kluba SBB-a u Skupštini KS.

On za Raport kaže da stranački organi još uvijek nisu razmatrali novonastalu situaciju.

"SBB-u nije niko ni ponudio taj dokument na potpis. Ovo je sad novi momenat koji je najavljivan. Šta će se dalje dešavati, vidjet ćemo. Sve je stvar dogovora", kaže Marić.

Upitan, da li SBB zaista drži ključ u Klubu Bošnjaka, Marić kaže:

"Pa za smjenu predsjedavajućeg Skupštine možda. Mojim glasom je imenovan Čelik".

Ali, da li je moguće da Čelik ostane predsjedavajući Skupštine a da se Vlada smijeni?

"Potpuno ste u pravu. To je jedna od opcija", kaže Marić.

Ne bi to bio prvi put. Jer, svojevremeno je Mirjana Malić iz SDP-a bila predsjedavajuća Skupštine a Fikret Musić šef Vlade. Kasnije je SDA smijenila tu Vladu, ali je Mirjana Malić ostala predsjedavajća Skupštine.