pop zvijezda

Dua Lipa ponovo o Kosovu, ali i o političkoj temi o kojoj govore svi u Srbiji

Britanska pop zvijezda Dua Lipa, inače porijeklom s Kosova, dala je intervju za magazin Time u kojem je ponovo govorila o svom odrastanju na Kosovu.

Dotakla se i važne političke teme o kojoj govori i Srbija, prenosi Nova.rs.

Lipa, kojoj je dodijeljeno albansko državljanstvo 2022. godine, govori i o važnosti Kosova da dobije liberalizaciju viza, što omogućava državljanima da putuju slobodno po Evropi.

"Ja sam iz dva mjesta istovremeno. Biti sa Kosova je zaista veliki dio onoga ko sam ja, a dobijanje albanskog državljanstva bilo je zaista uzbuđujuće.

Za populaciju na Kosovu, gdje je preko 50 posto stanovništva mlađe od 25 godina, što je jedna od najmlađih populacija u Evropi, mogućnost slobodnog putovanja zaista je važna.

Tu su sva ta djeca koja imaju velike snove i nade i žele da se kreću, putuju i istražuju.

Žele da napreduju i rastu. Nadaju se da možda mogu biti čuti i viđeni na drugačiji način. Sada kada njihovi pasoši nešto znače, to je zaista dobar osjećaj“, rekla je ona.

Kako bi adekvatno odala počast svojim korijenima, Lipa je jednako posvećena promjeni načina na koji njeni obožavaoci sa Zapada mogu percipirati zemlje poput Kosova i Albanije, navodi Time.

View this post on Instagram

A post shared by TIME (@time)

„Kada ljudi pomisle na Kosovo, ne želim da kažu: ‘Oh, ratom razoreno Kosovo.’ Ima mnogo više od toga,“ kaže Dua.

Dodaje da sa ocem organizuje festival u Prištini koji ima za cilj da dovede ljude iz cijelog svijeta i pokaže im koliko je to drugačije u odnosu na ono što očekuju.

"Bilo da su to umjetnici iz cijelog svijeta ili fanovi koji dolaze da vide umjetnike koje vole iz susjednih zemalja.

Znam da kada sam živjela na Kosovu, nijedan od mojih omiljenih umjetnika nije dolazio ovamo. Moj najveći san je da to mogu da donesem djeci tamo“, rekla je Lipa u intervjuu.