Politika

Dunja Mijatović: Misa u Sarajevu mogla bi prerasti u veličanje ustaškog režima

Komesarka vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović ocijenila je u petak da bi se misa u Sarajevu za stradale na Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima odgovornog za smrt stotina hiljada ljudi.

„Misa planirana u Sarajevu 16. maja s namjerom komemoriranja vojnika i civila koji su umrli u Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata, riskira slavljenje svih onih koji su podržavali ustaški režim koji je sarađivao s nacistima i koji je sukrivac za smrti stotina hiljada ljudi“, saopćila je Mijatović.

Dodala je da bi takva komemoracija predstavljala dodatni napad na žrtve toga režima, bila bi pljuska u lice idealima i principima antifašizma na kojima su se nakon Drugog svjetskog rata gradile evropske zemlje te bi nanijela ozbiljan udarac naporima prema pomirenju u regiji.

Politički i religiozni čelnici u regiji trebali bi raditi zajedno da ponovno izgrade povjerenje među ljudima i suzdrže se od poduzimanja koraka koji uzrokuju podjele i netoleranciju, rekla je Mijatović u saopćenju.

Žestoke osude u BiH, zemljama u okruženju i međunarodnoj javnosti izazvala je misa koju bi u subotu u sarajevskoj katedrali trebao služiti vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić.

Kritičari smatraju da se radi o rehabilitaciji ustaša, saveznika nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, dok lokalni crkveni dužnosnici ističu kako je riječ isključivo o vjerskom obredu i molitvi za pokojne koja nema veze ni s jednim režimom ili ideologijom.

Blajburškom tragedijom naziva se stradanje više desetina hiljada ustaških i drugih vojnika NDH i civila koji su se u maju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska vratila jugoslovenskoj. Nekoliko desetina ih je ubijeno na Bleiburškom polju, a hiljade ostalih stradali su u Sloveniji i idućih mjeseci u marševima danas poznatim kao ‘križni putovi’.