Potpredsjedik RS

Duraković: Srebrenici trebaju poreske olakšice i budžetske podrške svih nivoa vlasti

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković izjavio je danas u Memorijalnom centur Potočari da treba tražiti politički kompromis o posebnosti Srebrenice kako bi poboljšali stanje u jednoj od najnerazvijenijih opština u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

U izjavi za medije prije početka međunarodne naučne konferencije "Posljedice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici: socijalni, ekonomski, politički, demografski i kulturni razvoj Srebrenice", Duraković je rekao da ta posebnost ne bi mijenjala ustavni poredak već samo status Srebrenice.

"To bi podrazumijevalo određene poreske olakšice i budžetske podrške svih nivoa vlasti, što smatram da bi bilo moguće", rekao je Duraković.

Naglasio je da su svi opredijeljeni da u Srebrenici život bude bolji ali niko ništa konkertno nije uradio da do toga dođe.

Duraković je naveo da ljudi sve više napuštaju Srebrenicu, i to ne samo Bošnjaci koji se suočavaju s diskriminacijom i napadima već i Srbi zbog lošeg socio-ekonomskog statusa mjesta.

Istakao je da ne traže da se neko sažali i napravi novu Srebrenicu nego onu koja je nekad bila četvrta opština po ekspanziji ekonomskog razvoja u bivšoj Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini.