Global Media Forum

Duraković u Bonnu: Dogovoreni projekti sa Deutsche Welle za unapređenje medijske pismenosti

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković boravila je u Bonnu, gdje je sudjelovala na dvodnevnoj medijskoj konferenciji DW – Global Media Forum 2024. Također, u kongresnom centru Bundestaga, ministrica Duraković je učestvovala i u plenarnoj sesiji pod nazivom "Moć demokratije", zajedno s ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock.

Tokom posjete, ministrica Duraković se sastala s generalnim direktorom Deutsche Wellea Peterom Limbourgom, te direktorom Programskog odjela za obrazovanje Andreom Moellerom.

"Ova posjeta rezultirala je dogovorom o saradnji na različitim nivoima. Deutsche Welle je ponudio mogućnost studijskih boravaka i višednevnih medijskih radionica za studente novinarstva i medijskih studija iz BiH. Također su dogovorene edukativne radionice i projekti u okviru medijske pismenosti, koji će biti dio obrazovnog kurikuluma i finansirani sredstvima iz EU fondova", kazala je Duraković.

Dodala je da će biti potpisan memorandum o saradnji između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Deutsche Wellea, s ciljem podrške u razvojnim projektima, uključujući promociju aplikacije za učenje stranih jezika u osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH.

"Ova izuzetno korisna posjeta medijskoj kući Deutsche Welle u Njemačkoj otvorila je vrata za buduću saradnju koja će značajno doprinijeti razvoju obrazovanja i medijske pismenosti u Bosni i Hercegovini", istakla je ministrica Duraković.

O izazovima s kojima se suočava obrazovanje u Bosni i Hercegovini, ministrica Duraković je govorila za Deutsche Welle na bosanskom jeziku, istaknuvši u svom intervjuu da su roditelji često pod utjecajem pogrešnih politika koje prenose na svoju djecu.

"Tako imamo nove generacije koje žive u neistini i informacijama koje dobivaju od roditelja jer se o tim temama ne uči dovoljno u školama", kazala je, između ostalog, Duraković.

Naglasila je da su reforme neophodne, s ciljem nepristrane i sveobuhvatne edukacije za buduće generacije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, a prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.