problem javnih servisa

Duška Jurišić prozvala partnere iz Trojke zbog BHRT-a: Ne bih voljela da vidim trojanske konje i figu u džepu kod SDP-a i NiP-a

(Foto: Fena)

Zamjenica ministra za ljudska prava BiH Duška Jurišić govorila je tokom press-konferencije Naše stranke o problemu BHRT-a i FTV-a.

Zanimljivo je da je prozvala i partnere iz koalicije, prije svega one iz Trojke.

"Ovo želim reći. Pozivam na odgovornost, ne samo HDZ i SNSD, nego i pripadnike Trojke, Naša stranka se zalaže ne bih voljela da vidim trojanske konje i da neko ima figu u džepu kada je riječ i NiP-u i SDP-u kada za potpunu provedbu Zakona o javnom rtv sistemu i servisu.

To znači prikupljanje rtv takse na teritoriji BiH, što znači da se taksa i sa područja entiteta RS mora uplaćivati na jedinstveni račun. Isto je sa područjem sa hrvatskom većinom. Tako će finansiranje svakog javnog emitera, prije svega dva čije je finansiranje ugroženo, bilo omgućeno", rekla je Jurišić.

Ona je istakla da je samoodrživost javnih servira jedan od uslova za evropske integracije.

Predsjednik Naše stranke i ministar promet i komunikacija Edin Forto kazao je da je upravo ovo pitanje na kojem se vidi ko želi BiH u EU, a ko ne.

"RTRS je izašao iz sistema jedinstvene naplate uz podršku režima Milorada Dodika i tako urušio sve.

Mislim da se prije svega treba desiti odgovornost uprava i da se dogovori raspodjela sredstava koje su do sada uplaćene kako bi se isplatile plaće", naveo je Forto.

On je istakao da je važno da se napravi novi zakon o javnom servisu koji će biti prihvaćen od svih.

"Nećemo ni prići EU dok se to ne uradi", rekao je Forto.

Jurušić je potom istakla da bi posljedice bile ogromne kada npr. BHRT ne bi radio direktan prijenos komemoracije i dženaze u Srebrenici 11. jula zbog problema finansiranja.

"Postojala su dva rješenja. BHRT nije samo to. Ona obavlja još jedan posao - daje usluge za druge. Postojali su modaliteti, i ka tome se ide i to je ta figa u džepu. A to je da menadžemnt BHRT popusti i otpusti veliki broj radnika i postane samo servis drugima. Od privatnih TV kuća do entitetskih. Osim EU, koja će ovo možda štrihirati kao ispunjen uvjet, građani trebaju da kažu da li im i kakva bh. televizija treba. Ja sam skeptična za donošenje novog zakona o javnom servirsu", rekla je Jurišić.

Dalje je navela da je od RTV takse prikupljeno 300 miliona, a da je BHRT dobio 90 miliona.

"Ne treba biti matematičar da se shvati da to nije zakonskih 50 posto. Ostatak novca nije završio na računima Trojke nego na računima entitetskih emitera", rekla je Jurišić.

Ponovo je prozvala Trojku.

"Oni, prije svega članice Trojke, treba da urade svoj dio posla. Jedno kratkoročno rješenje je na putu, a to je da Vlada FBiH donose zaključak da se trenutno prikupljeni novac raspodjeli po zakonu", navela je ona.