izvršeni pretresi

Dvije osobe iz Banje Luke uhapšene zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela prevara u privrednom poslovanju

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) su u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, PU Banja Luka, po Naredbama Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona i Kantonalnog suda u Širokom Brijegu, na području Banje Luke izvršili pretrese na dvije lokacije i lišili slobode dvije osobe.

"Imenovani I. M. (1976) i Đ. J. (1991) se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela 'Prevara u privrednom poslovanju', iz člana 251. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, na način da su po prethodnom dogovoru, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, znajući da neće izvršiti plaćanje naručene robe, 17. jula 2019. godine sa poduzećem 'MI Rakitno' d.o.o. sklopili ugovor o poslovnoj saradnji, koju su kasnije i ostvarili, te su kao garanciju priložili mjenicu bez pokrića, a kojim radnjama su oštetili poduzeće 'MI Rakitno' d.o.o. za iznos od 205.000 KM", saopćio je FUP.

Nakon izvršenog pretresa, privremeno je oduzeta određena dokumentacija koja se može dovesti u vezu sa izvršenjem ovoga krivičnog djela.

Osobe lišene slobode su privedene u prostorije Federalne uprave u Livnu odakle će nakon ispitivanja, biti predati u zakonskom roku nadležnom tužilaštvu na daljnje postupanje uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.