Krivične prijave

Dvojica Srbijanaca urnirala po muralu fudbalskog kluba u BiH. Uhapšeni su u Dubrovniku

Policajci porodili ženu policajac ulazi u policijski automobil hrvatska

Zbog uriniranja po Hajdukovu muralu u Grudama dok usput i urlaju pod okriljem noći jučer, dubrovačka policija uhapsila je dvojicu državljana Srbije. Ta dvojica mladića rođenih 1990. i 1991. godine, krivično su u konačnici prijavljeni za prijetnje iz mržnje kao i za nasilničko ponašanje iz mržnje.

Koji je tačno njihov bio grijeh? Policija u krivičnoj prijavi osnovano sumnja da je dvojac 22. augusta u noćnim satima urnirao mural nogometnog kluba. Taj neprimjereni čin mokrenja na javnom mjestu vidio je 45-godišnji muškarac koji im je prišao i upozorio ih da to ne rade.

Ne marivši za posljedice, državljani Srbije su ga, s ciljem da kod njega izazovu osjećaje straha i uznemirenosti, a i s ciljem iživljavanja, počeli psovati i uz prijetnje ga fizički napadati. Sve su to činili, smatraju dubrovački policajci i tužilaštvo, zbog netrpeljivosti prema pripadnicima druge nacionalnosti.

Uhapšeni državljani Srbije su na kraju uz krivične prijave predani pritvorskom nadzorniku nakon čega su danas dovedeni na ispitivanje u dubrovačko tužilaštvo koje je za njih predložilo sucu istrage Županijskog suda u Dubrovniku određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora smatrajući da postoji opasnost od bijega i ponavljanja djela.

No sudac istrage je taj vapaj tužilaštva odbio te je donio rješenje o mjerama opreza - zabrane napuštanja boravišta odnosno teritorija Hrvatske ali i zabranu približavanja i uspostavljanja veze sa oštećenim 45-godišnjakom.